Natnij schab i wypełnij go przepysznym dodatkiem. Na święta nie ma nic lepszego, smakuje jak raj
Jeżeli szukasz dania, które uzupełni świąteczne menu, koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowany według niego pieczony schab ze śliwką wprowadzi w zachwyt niejednego zaproszonego gościa. Przygotowanie mięsa nie jest trudne ani czasochłonne, więc na spokojnie zdążysz zrobić je przed świętami.
Schab faszerowany śliwką doskonały na święta
Choć mięso, według prawa kanonicznego, nie powinno być spożywane w Wigilię, bez skrupułów można podać je na świąteczny stół tuż po pasterce. W polskich domach zazwyczaj jest to pieczony pasztet i smaczne wędliny, ale okazuje się, że można podać także schab faszerowany śliwką. Mięso w tym wydaniu jest nie tylko smaczne, aromatyczne, ale i bardzo soczyste.
Tak doskonałego dania nie może zabraknąć na twoim wigilijnym stole, dlatego czym prędzej zapoznaj się przepisem i przekonaj się, jak łatwo możesz je zrobić. Przygotowania ze względu na marynowanie schabu warto rozpocząć wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i rozłożysz przedświąteczną pracę oraz obowiązki.
Dziś niedziela handlowa. W Biedronce kompletnie powariowali, każdy może dostać 50 złSchab, śliwki i przyprawy
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście schab. Dlatego zadbaj o to, aby mięso było nie tylko świeże, ale też, żeby nie zawierało zbyt wielu przerostów tłuszczu. Oprócz niego potrzebne będą również suszone śliwki, które odpowiadają za słodycz oraz soczystość całego dania. Kluczowe są również przyprawy, w których przez 12 godzin będzie marynowało się mięso. Niezbędne składniki wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Kulinarne przygody, który bez problemu znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 200 g suszonych śliwek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 kulki jałowca
Przepis na pieczony schab ze śliwką
Przygotowanie schabu rozpocznij od rozgniecenia kulek jałowca. Przyprawę przesyp do niewielkiej miski. Dodaj także pozostałe przyprawy i wymieszaj je. W oczyszczonym i umytym schabie wykonaj wzdłuż nacięcie na wylot. W to miejsce włóż suszone śliwki.
Następnie obsyp mięso przyprawami i dokładnie natrzyj je z każdej strony. Przyprawiony schab przykryj i umieść w lodówce na 12 godzin.
Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony przez 2 minuty i przełóż je do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Schab ze śliwkami piecz przez 45 minut. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz jeszcze przez 15 minut.
Sprawdź także przepis na świąteczne ciasto oraz dowiedz się, dlaczego polskie służby zatrzymały 22 tony żywności.