Używasz warzyw i owoców z puszki? Pamiętaj o 1 nadzwyczaj ważnym szczególe
Wstawiasz otwartą puszkę z warzywami lub owocami do lodówki? Popełniasz poważny błąd. Warzywa i owoce z puszki, jeśli nie zostaną od razu zużyte, należy przełożyć do słoika lub pojemnika na żywność. A to dlatego, że metal znajdujący się od środka puszki zaczyna się utleniać w kontakcie z powietrzem i wytwarzać toksyczne substancje. Warzywa i owoce z puszki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. B rzoskwinie wykorzystamy do przyrządzenia deserów, ciast i drożdżówek. Ananasy natomiast będą pysznym dodatkiem do sałatek i dań głównych, np. curry.
Pomidory, kukurydzę, groszek, fasolę i inne warzywa wykorzystamy do ugotowania zupy i dań głównych. Z fasoli możemy przyrządzić również wyśmienite ciasto bez grama mąki. Warzywa i owoce z puszki może nie są tak zdrowe, jak świeże, ale poza sezonem z pewnością warto je włączyć do diety.
Bardzo ważne jest jednak odpowiednie przechowywanie puszek z warzywami i owocami po otwarciu. Jest to szczególnie istotne w przypadku puszek, które nie są od środka powleczone specjalnym lakierem. Pozostawienie jedzenia w takiej puszce naraża je na zmianę smaku, a także na przedostanie się do żywności szkodliwych substancji powstających w czasie utleniania się metalu.
Jak przechowywać warzywa i owoce z puszki?
Zamknięte puszki z warzywami i owocami przechowuj w spiżarni lub w szafce , żeby produkty nie były wystawione na działanie promieni słonecznych.
Jeśli otworzysz już puszkę i nie zużyjesz od razu całej jej zawartości, przełóż resztę produktu do słoika lub pojemnika na żywność i wstaw do lodówki. Nie przechowuj takich produktów w otwartej puszce, ponieważ przedostaną się do nich szkodliwe substancje.
Owoce i warzywa w puszce są świetną alternatywą dla zimowych przetworów
Owoce i warzywa w puszce są dostępne w sklepach przez cały rok. Są całkiem smaczne, dostarczają sporo błonnika i innych składników odżywczych. Warto nimi wzbogacać potrawy w okresie zimowo-wiosennym, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców.
Co istotne, produkty w puszkach są często o wiele tańsze niż świeże warzywa, czy owoce. Wielką ich zaletą jest też łatwość wykorzystania. Wystarczy tylko otworzyć puszkę i dodać jej zawartość do zupy, sałatki czy ciasta.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale lekkiego i zdrowego? Koniecznie przygotuj brownie z czerwonej fasoli i banana . Ciasto bez grama mąki zrobisz błyskawicznie. Pomysł na smaczny obiad lub kolację? Krem z pomidorów z puszki. Lepszej zupy nie jadłaś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Martyna pokazała jak zrobić obiad za mniej niż 5 zł. Jest pyszny, można jeść go bez końca
-
Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama