Zupa krem z pomidorów z puszki
Zupa krem z pomidorów z puszki to pomysł na prosty, szybki i wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Gęsta, aromatyczna i słodka zupa posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z puszki.
Zupa krem pomidorowa to zupa popularna i lubiana na całym świecie. Jest gęsta, pożywna i możesz ugotować ją na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją zupy jest szybka zupa z pomidorów z puszki z natką pietruszki oraz zupa w wersji włoskiej, czyli krem z pomidorów z bazylią i mascarpone.
Do każdej zupy pomidorowej dodawaj łyżeczkę cukru, który wzmocni smak pomidorów i pozbędzie się kwaśnego i cierpkiego posmaku przecieru lub warzyw z puszki. Cukier razem z gotowaną marchewką znacznie poprawiają smak, sprawiając, że zupa jest aż słodka.
Ugotuj równie pożywną, smaczną i zdrową zupę- tu poznasz przepis na krem z brokułów i ziemniaków, doskonały na lunch, obiad lub kolację.
Przepis na krem z pomidorów
Składniki na 4-5 porcji:
2 puszki pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
mała cebula
2 marchewki
250 ml wody
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
łyżka masła
natka pietruszki
Jak przygotować zupę krem z pomidorów z puszki?
W garnku z grubym dnem zeszklij posiekany czosnek i cebulkę, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez 5-7 minut. Do garnka wlej pomidory, wsyp cukier i podsmażaj kilka minut.
Wlej wodę, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż marchewka zmięknie, całą zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku i oprósz natką pietruszki.