W domu zabrakło liści laurowych? Nie panikuj, zdradzamy czym je zastąpisz
Liście laurowe mają dość charakterystyczny smak. Jednak jeśli okaże się to koniecznie, znajdą się przyprawy, które równie dobrze zbudują smak potrawy. Efekt będzie zaskakująco dobry.
Zamienniki liści laurowych
Aromat zioła jest dość charakterystyczny, lecz niektóre przyprawy będą w stanie nadać równie ciekawego smaku. Najczęściej warto wybierać inne, pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej dodatki. Dobrym przykładem będą tymianek i oregano. 1/4 łyżeczki suszonego dowolnego zioła z tej pary zastąpi jeden liść laurowy.
Do dań z pomidorami można też z powodzeniem wrzucić bazylię. Ma delikatny słodki posmak, ale świetnie podkreśla smak tego warzywa. Wystarczy jedna łyżeczka na każdy dodawany do dania liść laurowy.
Jeśli zaś szukamy nieco głębszego aromatu, możemy pokusić się o wrzucenie do potrawy ziaren jałowca. Jego żywiczny posmak świetnie wzbogaci dania ciężej strawne takie jak np. bigosy czy gulasze.
Dlaczego zamiana liści laurowych może być konieczna?
Oprócz przyczyny prozaicznej — w postaci braku przyprawy w kuchennych zapasach — podczas przyrządzania dania wymagającego jej dodatku, jest jeszcze jedna okoliczność, która może na nas wymusić rezygnację z zastosowania aromatycznego zioła.
Choć przyprawa ma wiele cennych właściwości, niektórzy mogą mieć na nią alergię. Objawami niepożądanej reakcji będą wysypka, swędzenie ust lub obrzęk języka. W takiej sytuacji warto skorzystać z zamienników i wykluczyć dodatek liścia laurowego w stosowanych kosmetykach.
Co jeszcze warto wiedzieć o liściach laurowych?
Chcąc kupić najbardziej aromatyczne suszone liście laurowe, warto postawić na przyprawę pochodzącą z Turcji. Z jej dodatkiem dania nabiorą wyrazu. Pamiętajcie tylko, usunąć je przed podaniem. Ostrymi kawałkami można się bowiem łatwo zadławić.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy z wykorzystaniem liści laurowych. Sprawdźcie koniecznie patent na prozdrowotny napar z udziałem tego zioła . Polecamy też zapoznanie się ze wskazówkami pomagającymi wybrać właściwy moment dodania przyprawy do potrawy .