Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Alexis Tejada

Zagotuj z jabłkami i liśćmi laurowymi. Napar ma potężne działanie

13 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

W swojej własnej kuchni możesz znaleźć niezwykłe składniki o leczniczym działaniu. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z ich dobroczynnych właściwości. Napar z liści laurowych i jabłek może pomóc przy rozmaitych schorzeniach. Wzmacnianie organizmu to tylko jedna z jego wielu zalet.

Liście laurowe od dawna stosowane są w ludowej medycynie. Zawarte w nich związki oczyszczają organizm i wzmacniają jego odporność. Równocześnie działają pozytywnie na wątrobę oraz układ pokarmowy. Możemy czerpać z tego korzyść poprzez przygotowanie naparu.

Niepozorna przyprawa ma zbawienny wpływ. Z powodzeniem można wykorzystać ją w walce z artretyzmem i reumatyzmem. Równocześnie łagodzi ból oraz oczyszcza stawy ze złogów, co poprawia ich sprawność.

Liście laurowe w połączeniu z jabłkiem jeszcze bardziej zyskują na mocy. Napar ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i wzmacniające. Zawarte w jabłkach antyoksydanty pozwalają opóźniać proces starzenia się organizmu. Ze wszystkich tych zalet skorzystasz, przygotowując niezwykły domowy eliksir.

Przepis na napar z jabłek i liści laurowych

Składniki:

4 liście laurowe

1 jabłko

1 litr wody

1 laska cynamonu

miód

Biedronka poszła na całość

Właśnie ruszyło w Biedronce. Olej, ser i kawa do zgarnięcia za ułamek ceny

CZYTAJ DALEJ

Jak uwarzyć napój z liści laurowych i jabłek o niezwykłym działaniu?

Wodę na napar wlej do garnka. Płyn doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niego liście laurowe oraz laskę cynamonu. Całość gotuj przez ok. 5 minut.

Garnek z miksturą zdejmij z ognia. Dodaj do niego umyte i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Na koniec przykryj go i pozostaw do naciągnięcia na 10 minut.

Gotowy napój z liści laurowych przecedź przez sito. Dosłodź go do smaku za pomocą miodu. Pij raz dziennie rano przed posiłkiem lub na noc przed pójściem spać. Maksymalny czas stosowania domowej kuracji to 2 tygodnie. Jabłko to doskonały, choć nieoczywisty dodatek do zupy . Na uciążliwe infekcje przygotuj skuteczny syrop z naturalnych składników .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Bosacka zgromiła tanie pączki. Daleko im do prawdziwych

Smak niemal identyczny, jak łosoś, a kosztuje o wiele mniej. Tę rybę jedz raz na tydzień

Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama

Tosty zrobisz nawet bez chleba

Zapomnij o chlebie. Najlepsze tosty zrobisz nawet bez niego

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]