W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia
Jeżeli szukasz pomysłu na obiad na piątek, to ryba z tego przepisu będzie doskonałym wyborem. Smakuje wyśmienicie dzięki niezwykłej panierce. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich domowników. Ryba przyrządzona w ten sposób na pewno będzie im smakowała.
Najlepszy obiad na piątek
Wielu smakoszy na piątkowy obiad wybiera rybę . To zawsze świetny wybór, bo zawiera ona potrzebne organizmowi kwasy Omega, a te jak wiadomo, budują odporność. W dodatku ryba to świetna alternatywna i odskocznia od mięsa.
Przygotowana w odpowiedni sposób zachwyci każdego. Szczególnie jeżeli zrobisz rybę z przepisu, który znajduje się poniżej. Dzięki doskonałej i smacznej panierce smakuje wybornie. Zrób i przekonaj się sama. Na pewno się nie zawiedziesz, a rodzina poprosi o dokładkę.
Ryba musi być
Najważniejszym składnikiem tego obiadu jest oczywiście ryba . W tym wypadku będzie to dorsz. Aby smakował wybornie, będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. To właśnie one stworzą tę niezwykle smaczną panierkę. Zerknij, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 1kg dorsza
- 200 g mąki
- 10 g suszonej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 10 g ziół prowansalskich
- 10 g oregano
- 20 ml oleju
- pieprz
- sól
Przepis na doskonałą rybę
Zacznij od dokładnego umycia ryby. Następnie osusz ją i potnij na mniejsze kawałki. Oprósz ją solą oraz pieprzem. Do małej miski wlej olej i wsyp bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą pastę.
Dorsza dokładnie natrzyj pastą i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aby przyprawy dobrze wchłonęły w jej wnętrze. Po tym czasie ryba nadaje się do smażenia. Na patelni ogrzej olej. Każdy kawałek dorsza obtocz w mące i ułóż na rozgrzanym tłuszczu. Gotowego podawaj z ziemniakami i dobrymi surówkami. Wtedy smakuje doskonale. Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę oraz dowiedz się, jak zrobić domową kiełbasę .