Smakosze.pl Przepisy W każdy piątek smażę takie kotlety, smakują lepiej od mielonych. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą
Fot. Canva/lemacpro

W każdy piątek smażę takie kotlety, smakują lepiej od mielonych. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą

22 marca 2024

Jeśli często słyszysz pytanie: co na obiad w piątek? To skorzystaj z tego przepisu. Szybko przyrządzisz kotlety, które nie mają ani grama mięsa. Pełne są za to smaku i wartościowych składników. Robię je regularnie, a rodzina zajada się nimi aż miło.

Kotlety, które są idealne na piątek

W piątek zwykle nie jadamy mięsa. Jednak przygotowanie obiadu w ten dzień wcale nie jest takie proste. Co podać na obiad w piątek? Jeśli wciąż szukasz odpowiedzi na to pytanie, to zerknij na ten przepis. Jest wprost stworzony na dzień, kiedy nie je się mięsa.

Na pewno warto przygotować kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Pyszne, zdrowe i bardzo pożywne, będą smakować całej rodzinie. Są nawet lepsze od tradycyjnych mielonych. Przyrządź je na obiad w piątek, a każdy to danie zje ze smakiem.

kotlety
Fot. Canva/whitestorm
To mój ulubiony przepis na kalafiora. Jest tak pyszny, że mąż zawsze prosi o dwie dokładki

Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej i twarogu?

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • bułka tarta

Przygotowanie kotletów zacznij od ugotowania kaszy gryczanej, posiekania cebuli i czosnku. Warzywa wrzuć na patelnię i podsmaż . Gdy kasza wystygnie zblenduj ją z twarogiem, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Wbij do masy jajka, dopraw i dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor . Wyjmij na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi surówkami, fasolką szparagową lub kalafiorem.

Kotlety, które polecają się na piątek

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu są bardzo smaczne i delikatne. Nieco wyrazistości nadaje im czosnek, a słodką paprykę, możesz zastąpić ostrą . Do dania pasują wszelkie surówki i gotowane warzywa. Po takie kotlety mogą śmiało sięgnąć osoby, które dbają o sylwetkę.

Danie jest pełne białka i witamin. Zjesz je ze smakiem i sięgniesz po następną porcję. U mnie w domu taki obiad znika w mgnieniu oka. Uwielbiają go dorośli i dzieci. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić soczysty schab w sosie pieczeniowym. Podawaliśmy też przepis na znakomite ciasto z 1856 roku.

kotlety
Fot. Canva/Ryzhkov
Gotuję makaron, mieszam z kilkoma dodatkami i mam pyszny obiad. Starczy nawet na kilka dni
Przepis na tę sałatkę dostałem od cioci. Zrobię ją na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy