Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję makaron, mieszam z kilkoma dodatkami i mam pyszny obiad. Starczy nawet na kilka dni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.03.2024 10:47

Gotuję makaron, mieszam z kilkoma dodatkami i mam pyszny obiad. Starczy nawet na kilka dni

makaron
Fot. Canva/nobtis

Co ugotujesz na obiad na piątek? Jeśli brak ci pomysłu to przygotuj makaron. To apetyczne danie można podać zarówno w mięsnej jak i bezmięsnej wersji. Taki makaron szybko zrobisz i wystarczy na obiad nawet na kilka dni.

Makaron pełen smaku na obiad na piątek

Jadasz w piątek obiad bez mięsa? Jeśli takie posiłek wybierasz, to zerknij na ten przepis. Jest niezwykle prosty, ale daje smaczny efekt. Dzięki niemu przyrządzisz makaron z zaledwie kilkoma dodatkami. W daniu można wykorzystać mięso mielone, jednak przy piątku lepiej sięgnąć wędzone tofu.

W kilka chwil ugotujesz obiad, który starczy nawet na kilka dni. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni i zrób smaczny obiad dla całej rodziny. Posiłek jest bardzo apetyczny i prosty w przygotowaniu. Zrobi go nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. 

makaron
Fot. Canva/Juan Moyano
Tak babkę wielkanocną robiła moja babcia. Jeden dodatek zaskoczy każdego, mało kto o nim pamięta Tak barwione jajka wyglądają zjawiskowo. Łupiny z cebuli to nie jedyny składnik

Jak zrobić makaron na obiad na piątek?

Składniki:

  • ½ kg makaronu świderki
  • 200 g mięsa mielonego lub wędzonego tofu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • sos pomidorowy

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania makaronu i odcedzenia go. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dołóż do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj mięso mielone lub rozkruszone w dłoniach wędzone tofu i sos pomidorowy.

Makaron, który polubi cała rodzina

Składniki dopraw, wymieszaj i przełóż do garnka z jeszcze gorącym makaronem. Całość wzbogać o starty ser. Makaron, który polecam ma nieco dymny smak i aromat. Zyskuje go dzięki wędzonemu tofu. Do tego jest wyrazisty i kremowy. Z dodatkiem świeżej bazylii smakuje wyśmienicie. Takie danie bezmięsne jest idealna na obiad na piątek.

Polubi go cała rodzina, a danie wystarczy nawet na kilka obiadów. Proste i szybkie w przygotowaniu, jest warte polecenia. Przyrządź je dziś na obiad. Pisaliśmy o patencie Karola Okrasy na soczystą wątróbkę. Informowaliśmy też o tym, czy w Niedzielę Palmową można jeść mięso. 

makaron
Fot. Canva/vasiliybudarinphotos