Przepis na to ciasto pochodzi z 1856 roku. Smakuje jak z najdroższych cukierni
Warto wypróbować ten unowocześniony przepis na ciasto, którym zajadano się w połowie XIX wieku. Zarówno urodą, jak i smakiem, takie ciastko doskonale odnajdzie się na współczesnym stole, np. jako deser po niedzielnym obiedzie lub w święta.
XIX-wieczny torcik
Czasem trudno uwierzyć, że tak wystawne ciasta powstawały już 170 lat temu. Warto jednak pamiętać, że dawna kuchnia w porównaniu do dzisiejszej była o wiele bardziej wystawna, a książki kucharskie wypełnione były daniami, które dziś wyglądałyby egzotycznie.
To ciasto wygląda niezwykle wykwintnie, ale jest w nim też urok pewnej prostoty. Delikatna masa budyniowa komponuje się w nim z makowym spodem biszkoptowym. Efektem jest niezwykle prosty i elegancki torcik, który najlepiej serwować w porcjach jako ciastka.
Czy w Niedzielę Palmową można jeść mięso? Kościół mówi jasno Tak barwione jajka wyglądają zjawiskowo. Łupiny z cebuli to nie jedyny składnikCiasto z 1856 roku
Choć wiek tego przepisu może sprawić, że podejdziemy do niego z obawą, receptura jest raczej prosta. Do tego stopnia, że znalazła się ostatnio na kanale Proste przepisy (Einfache Rezepte), skąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu. Na pewno ułatwieniem jest zastosowanie budyniu z torebki.
Składniki makowego spodu
- 180 g masła
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 180 g mąki
- 180 ml śmietany 18%
- 150 g mielonego maku
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na polewę: 300 g czekolady (mogą być różne) i 30 ml oleju
Składniki masy budyniowej
- ½ l mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 250 g masła
- 150 g kwaśnej śmietany
Pieczemy ciasto makowe
Przygotowujemy masę budyniową. Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Kiedy zawrze, dodajemy budyń i intensywnie mieszamy. Kiedy zgęstnieje, przelewamy go do miseczki, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie przystępujemy do pieczenia spodu. Masło rozcieramy z cukrem, aż będzie puszyste i jednolite. Stopniowo dodajemy jajka, a następnie śmietanę, cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy zmielony mak.
Kiedy ciasto jest równomiernie wymieszane, wykładamy je na szeroką, płaską blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Spód pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie wyjmujemy do ostudzenia.
Chłodną masę budyniową jeszcze raz mieszamy, by ją rozluźnić. W mikserze rozcieramy masło i stopniowo dodajemy budyń, a następnie śmietanę. Tak wzbogaconą masę przekładamy na spód makowy i dokładnie wyrównujemy. Blachę wstawiamy na 20 minut do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem i dokładnie mieszamy. Polewamy czekoladą ciasto i schładzamy jeszcze raz w lodówce, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
Wypróbuj też przepis na sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i naturalny sposób na niebieskie kraszanki.