Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdziłem ten przepis na schab i nie chcę już jeść innego. Wychodzi idealnie soczysty
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.03.2024 20:09

Sprawdziłem ten przepis na schab i nie chcę już jeść innego. Wychodzi idealnie soczysty

pieczony schab
fot. Canva/NightandDayimages

Ten doskonały przepis na pieczony schab nigdy nie zawodzi. Choć czasem trudno „zmusić” mięso, by było miękkie i rozkładało się w ustach, kilka prostych zabiegów sprawi, że już nigdy nie będzie to problemem.

Pieczony schab

Schab wieprzowy to nie bez powodu jedno z najbardziej popularnych mięs w polskiej kuchni. Należy on do najzdrowszych kawałków – najmniej tłustych, bogatych w białko i mikroelementy. Do jego zalet należy też, że jest dość przyjazny dla portfela. To ważne szczególnie przed świętami, kiedy przygotowujemy bardziej obfite posiłki.

A schab należy przecież do najczęściej spotykanych dań na naszych świątecznych stołach. Świetnie sprawdza się pieczony w całości, a następnie serwowany w plastrach. To doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dlatego, że można dojadać go później na zimno. Jednak pokrojony na surowo i pieczony w sosie to prawdziwa poezja smaku. Zwłaszcza z tym przepisem.

pieczony schab
fot. Canva
Przepis na to ciasto pochodzi z 1856 roku. Smakuje jak z najdroższych cukierni

Schab w sosie pieczeniowym

Sekretem dobrze upieczonego schabu w sosie są odpowiednie składniki, które do niego dodajemy. W tym przepisie składnikami tymi są głównie bulion i cierpliwość.

Składniki

  • 1 kg wieprzowego schabu środkowego
  • Ok. ½ l bulionu, może być z kostki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Mąka

Pieczemy schab na święta

Opłukaną porcję schabu kroimy w dość grube plastry. Obsmażamy go w rondlu na maśle klarowanym. Przewracamy w trakcie smażenia, by z obu stron zrobił się złocisty.

Ostrożnie podlewamy schab bulionem – na początek ok. połową szklanki, w razie potrzeby dolewając więcej. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek.

Schab dusimy, aż będzie miękki, pamiętając o dodawaniu bulionu w razie potrzeby. Ok. ¼ szklanki chłodnego wywaru mieszamy z mąką tak, by nie było grudek. Pod koniec duszenia wylewamy do rondelka resztę bulionu oraz tę część, którą wymieszaliśmy z mąką. Składniki łączymy, by powstał jedwabisty sos pieczeniowy.

Wypróbuj też przepisy na jajka po benedyktyńsku i zupę z czosnku niedźwiedziego.

surowy schab
fot. Canva