Smakosze.pl Przepisy W moim domu na święta królują śledzie po cygańsku. Sekret tkwi w prostym, ale wyrazistym sosie
YT/Swojskie jedzonko

W moim domu na święta królują śledzie po cygańsku. Sekret tkwi w prostym, ale wyrazistym sosie

23 grudnia 2023

Śledzi nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przyrządzone w aromatycznym, a zarazem prostym sosie będą tak smaczne, że nikt im się nie oprze. Musicie spróbować.

Proste śledzie na święta

Śledzie dla wielu smakoszy są obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Sposobów na przygotowanie smakowitej ryby jest mnóstwo i wybranie jednego przepisu wcale nie jest proste.

U mnie w domu już od dawna królują śledzie po cygańsku. Zachwyciły nas przede wszystkim prostota wykonania. Pozbawioną soli rybę trzeba jedynie pozostawić w sosie na 2-3 dni. Koszt składników wcale nie jest wysoki. Co trzeba nabyć? Wyjawiam w dalszej części artykułu.

Śledzie na święta.jpg
canva/Merinka
Biedronka znowu wpadła w tarapaty. UOKiK wszczyna postępowanie po licznych skargach klientów

Przepis na śledzie po cygańsku

Sekretem wyśmienitych śledzi świątecznych jest prosty sos, który wykonamy niemalże błyskawicznie. Dodatki też nie są wyszukane — marynowane i kiszone warzywa idealnie wpasują się w charakter dania. Tego trzeba spróbować.

Składniki:

  • 500 g śledzi z solanki
  • 1 nieduża cebula
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 100 g papryki konserwowej
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 90 g łagodnego ketchupu
  • 40 g ulubionej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • świeżo zmielony pieprz

Kilka produktów wystarczy, by w kilka chwil wyczarować smakowite danie na świąteczny stół. Instrukcję krok po kroku, wraz ze wskazówkami. Przygotujcie dużą szklaną miskę i do działa.

Jak zrobić smaczne śledzie? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od wymoczenia śledzi w wodzie. Jeśli były bardzo słone, może to potrwać nawet kilka godzin. Wodę co jakiś czas należy zmieniać, najlepiej co 30-45 minut. W międzyczasie sporządzam sos.

W tym celu rozdrabniam pozbawiony łupiny czosnek. Wrzucam go do miski i dodaję ketchup, musztardę oraz cukier. Mieszam, a następnie nie przerywając czynności, stopniowo wlewam olej.

Cebulę siekam. Ogórki kiszone odsączam i kroję w niewielką kostkę. Paprykę wyjmuję ze słoika i rozdrabniam, jeśli jest w sporych kawałkach. Warzywa dodaję do sosu.

Wrzucam też osuszone i pokrojone w kawałki o grubości 2-3 cm śledzie. Wszystko starannie mieszam i przykrywam. Wstawiam do lodówki na minimum 24 godziny.

Jak podać śledzie po cygańsku?

Do ryby koniecznie zaserwujcie świeże pieczywo. Dobrze sprawdzi się zarówno bagietka, jak i razowe pieczywo z dodatkiem ziaren.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śledzie. Sprawdźcie jak przygotować smakowitą najlepsze świąteczne śledzie . Być może skusi was też znakomity makowiec .

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Swojskie jedzonko” na platformie YouTube.

Pyszne śledzie po cygańsku.jpg
canva/robert6666
Ułóż chleb na patelni i zalej tą mieszanką. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Wszyscy byliśmy w błędzie, dietetyk obalił najpopularniejszy mit o kawie. Każdy powinien to wiedzieć
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy