W moim domu na święta królują śledzie po cygańsku. Sekret tkwi w prostym, ale wyrazistym sosie
Śledzi nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przyrządzone w aromatycznym, a zarazem prostym sosie będą tak smaczne, że nikt im się nie oprze. Musicie spróbować.
Proste śledzie na święta
Śledzie dla wielu smakoszy są obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Sposobów na przygotowanie smakowitej ryby jest mnóstwo i wybranie jednego przepisu wcale nie jest proste.
U mnie w domu już od dawna królują śledzie po cygańsku. Zachwyciły nas przede wszystkim prostota wykonania. Pozbawioną soli rybę trzeba jedynie pozostawić w sosie na 2-3 dni. Koszt składników wcale nie jest wysoki. Co trzeba nabyć? Wyjawiam w dalszej części artykułu.
Przepis na śledzie po cygańsku
Sekretem wyśmienitych śledzi świątecznych jest prosty sos, który wykonamy niemalże błyskawicznie. Dodatki też nie są wyszukane — marynowane i kiszone warzywa idealnie wpasują się w charakter dania. Tego trzeba spróbować.
Składniki:
- 500 g śledzi z solanki
- 1 nieduża cebula
- 150 g ogórków kiszonych
- 100 g papryki konserwowej
- 75 ml oleju rzepakowego
- 90 g łagodnego ketchupu
- 40 g ulubionej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- świeżo zmielony pieprz
Kilka produktów wystarczy, by w kilka chwil wyczarować smakowite danie na świąteczny stół. Instrukcję krok po kroku, wraz ze wskazówkami. Przygotujcie dużą szklaną miskę i do działa.
Jak zrobić smaczne śledzie? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od wymoczenia śledzi w wodzie. Jeśli były bardzo słone, może to potrwać nawet kilka godzin. Wodę co jakiś czas należy zmieniać, najlepiej co 30-45 minut. W międzyczasie sporządzam sos.
W tym celu rozdrabniam pozbawiony łupiny czosnek. Wrzucam go do miski i dodaję ketchup, musztardę oraz cukier. Mieszam, a następnie nie przerywając czynności, stopniowo wlewam olej.
Cebulę siekam. Ogórki kiszone odsączam i kroję w niewielką kostkę. Paprykę wyjmuję ze słoika i rozdrabniam, jeśli jest w sporych kawałkach. Warzywa dodaję do sosu.
Wrzucam też osuszone i pokrojone w kawałki o grubości 2-3 cm śledzie. Wszystko starannie mieszam i przykrywam. Wstawiam do lodówki na minimum 24 godziny.
Jak podać śledzie po cygańsku?
Do ryby koniecznie zaserwujcie świeże pieczywo. Dobrze sprawdzi się zarówno bagietka, jak i razowe pieczywo z dodatkiem ziaren.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śledzie. Sprawdźcie jak przygotować smakowitą najlepsze świąteczne śledzie . Być może skusi was też znakomity makowiec .
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Swojskie jedzonko” na platformie YouTube.