Moczysz śledzie w wodzie lub mleku? Ten napój da 100 razy lepszy efekt
Dwie najpopularniejsze metody odsalania śledzi przed przygotowaniem ich w zalewie lub na patelni to moczenie w wodzie lub mleku. Obie dają niezłe efekty, ale czy da się lepiej? Da się! Z tym niezwykłym wachlarzem płynów do namaczania śledzi.
W czym namaczać śledzie
Wiele gospodyń i kucharek mówi, śledzie potrzebują spędzić w wodzie co najmniej dobę. Jeszcze dłużej traktować nią należy wariant z Bornholmu oraz inne rodzaje, które są mocniej zasolone niż inne.
Mleko jest o wiele skuteczniejsze. Dzięki użyciu go w miejsce wody czas namaczania można skrócić o połowę, a nawet i bardziej. Tak czy inaczej śledzie wychodzą z nich „standardowe”. Można je dobrze przyrządzić, oczywiście, ale sama zalewa nie wnosi zbyt dużo smaku.
Ten bigos zrobisz w 30 minut, sekret tkwi w kapuście. Większość Polaków nawet by o niej nie pomyślałaMoczenie śledzi w piwie
A może zmienić zasady gry? Jest tyle płynów, w których można śledzie namoczyć (i wielu już próbowało, więc spróbuj koniecznie i ty). Należy do nich choćby piwo.
Piwo? Ależ tak. Złocisty trunek doskonale komponuje się ze śledziami. Można też namoczyć je w winie. Śledzie z wytrawnego czerwonego wina przejmą odrobinę koloru, ale – w jednym i w drugim przypadku – nabiorą też charakterystycznego smaku. Można go wykorzystać, smażąc np. śledzie w cieście piwnym.
Jak namaczać śledzie w piwie i winie
W obu wypadkach, zarówno piwa jak i wina, płyny należy najpierw zagotować. Piwo przyprawić warto całymi ziarnkami pieprzu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego. Po zagotowaniu ostudzić, a płynem w temperaturze pokojowej zalać śledzie, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej noc. Po odsączeniu ich z płynu można je zamarynować lub przygotować do smażenia.
Do wina zaleca się dodanie cukru i odrobiny octu. Można też przyprawić je dowolnie – są przecież śledzie marynowane na słodko (no, powiedzmy, słodkawo). Dlatego i do wina, które przygotowujemy jako zalewę śledziową, możemy dodać goździki i gałkę muszkatołową, a nawet korę cynamonu.
Nie masz pomysłu na więcej potraw ze śledzi? Wypróbuj je jako dodatek do masła smakowego.