Smakosze.pl Przepisy W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ

W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem

7 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz na obiad schab w nowym pysznym wydaniu. To danie na pewno zaskoczy całą twoją rodzinę. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że rozpływa się w ustach.

Schab po bałkańsku jest najlepszy

Kotlety schabowe na niedzielny obiad to już klasyka. Jak wiadomo wszystko, co klasyczne jest dobre, ale również podlega przemianom. Dlatego od jakiegoś czasu na obiad w ostatni dzień tygodnia podaję schab po bałkańsku.

Dla mnie i dla mojej rodziny to zdecydowanie lepszy smak niż tradycje kotlety. Danie robi się bardzo łatwo, a jego smak jest nie do opisania. Zrób je i przekonaj się sama. Na pewno się nie zawiedziesz, a rodzina będzie prosiła, abyś robiła to mięso częściej.

schab.jpg
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ
Zawijam mięso z farszem i zalewam je tą masą. Dawno nie jadłem lepszego obiadu

Nie tylko schab

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście schab. Musi być dobrej jakości oraz posiadać odpowiednią świeżość. Dodatkowo będziesz potrzebować przyprawy oraz kilka składników. Nie przejmuj się, bo nie ma ich wiele i nie są zbyt drogie. Przekonasz się o tym, spoglądając na poniższą listę. Podobny przepis znajduje się na kanale PALCE LIZAĆ , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 250 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 5 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • majrenak
  • pieprz cayenne
  • mielona papryka słodka
  • sól

Przepis na schab po bałkańsku

Schab umyj, a następnie pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski i przypraw pieprzem cayenn, mieloną papryką słodką oraz majerankiem i solą. Dokładnie obtocz schab w przyprawach i odstaw do zamarynowania.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Papryki umyj, a następnie pokrój w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie gotowe, przełóż je do miski, a na tej samej patent zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż do momentu ich zmięknięcia.

Ogórki pokrój w plastry i dodaj do pozostałych składników. Dołóż pokrojone papryki oraz pomidory z puszki. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Gotowe mięso podawaj z ziemniakami i lekką sałatką. Sprawdź, jak błyskawicznie zrobić ogórki małosolne oraz poznaj przepis na niezwykle ciasto .

składniki.jpg
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ
Kucharz zdradził sposób na ekspresowe małosolne. Niepotrzebny jest słój ani zalewa
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Robi się je błyskawicznie i bez piekarnika
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy