Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kucharz zdradził sposób na ekspresowe małosolne. Niepotrzebny jest słój ani zalewa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.04.2024 16:53

Kucharz zdradził sposób na ekspresowe małosolne. Niepotrzebny jest słój ani zalewa

ogórki małosolne
Fot. YouTube/Kocham Gotować

Znany na YouTubie kucharz zdradził swój szybki sposób na ogórki małosolne. Co najlepsze, nie musisz przygotowywać zalewy, a cały proces zajmie maksymalnie dobę. Koniecznie musisz wypróbować ten patent, ogórki będą gotowe raz-dwa. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.

Ogórki małosolne od kucharza z Internetu

Nie czekaj na sezon ogórków małosolnych, tylko zrób je już teraz. Jest to możliwe dzięki metodzie znanego kucharza, który swój przepis przedstawił na kanale Kocham Gotować. Nie musisz mieć nawet słoja do robienia ogórków.

Poznaj ten niezwykły przepis i zaskocz domowników. Będą zdziwieni, że już teraz mają okazję zjeść pyszne ogórki małosolne. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników oraz szybki przepis. Z przepisem Piotra Ogińskiego na pewno się uda.

ogórki.jpg
Fot. YouTube/Kocham Gotować 
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Robi się je błyskawicznie i bez piekarnika

Nie tylko ogórki

Do przygotowania będziesz potrzebować przede wszystkim świeżych i dobrej jakości ogórków. To najważniejszy składnik, dlatego zadbaj, aby były doskonałe.  Oprócz produktów spożywczych, które znajdziesz na liście poniżej, będziesz potrzebowała także szczelnie zamykany woreczek foliowy.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżeczki soli kamiennej
  • 1 gałązka kopru
  • 8 liści lubczyku
  • kawałek chrzanu

Szybki przepis na ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj. Najlepiej będzie, jeżeli zostawisz je do namoczenia na około 3 minuty. Następnie odetnij końcówki ogórków i przełóż je do dużej miski. 

Zasyp warzywa solą oraz dodaj obrany i rozgnieciony czosnek. Chrzan obierz i pokrój w cienkie plastry, a następnie dodaj je do miski. Na koniec wsyp koper oraz liście lubczyku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Następnie przełóż ogórki z dodatkami do foliowego, szczelnie zamykanego woreczka. Woreczek zamknij, a następnie odłóż na 24 godziny. Tylko nie chowaj go do lodówki. Mają przebywać w temperaturze pokojowej. Sprawdź patent na mizerię oraz poznaj przepis na pyzy z 1871 roku

małosolen w worku.jpg
Fot. YouTube/Kocham Gotować