Smakosze.pl Dieta W Polsce nikt jej nie zna. W Japonii to hit na odchudzanie
Fot. Canva/oleksandranaumenko

W Polsce nikt jej nie zna. W Japonii to hit na odchudzanie

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Nowy rok i nowe postanowienia. Myślicie o zrzuceniu kilku kilogramów? Ta herbata może pomóc uzyskać efekt. W Japonii wszyscy ją piją. Przekonajcie się, jakie właściwości ma herbata gryczana i dlaczego warto ją pić.

Herbata gryczana to hit w Japonii

W Polsce nie jest jeszcze tak znana, ale w Japonii, Chinach i Korei piją ją wszyscy. Przede wszystkim jest idealna dla osób, które mają alergie na gluten lub celiakię. Wytwarzana z prażonych ziaren gryki ma wiele właściwości zdrowotnych .

Herbatę gryczaną bez trudu możemy zrobić w Polsce. Jednak raczej po nią nie sięgamy. Natomiast w Azji pije się ją nawet 3 razy dziennie . Ma delikatnie orzechowy posmak i idealnie sprawdzi się na zimowe wieczory. Nie zawiera ani grama kofeiny , dlatego nie wpłynie negatywnie na sen. Jakie ma właściwości? Będziecie w szoku.

Picie herbaty
Fot. Canva/dunghuyvunguyen, pixabay

Dlaczego warto pić herbatę gryczaną?

Herbata gryczana może stać się cudownym dodatkiem do diety . Pomoże też osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Przede wszystkim gryka obniża poziom cholesterolu we krwi . Dodatkowo działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Sprawdzi się także dla osób z nadciśnieniem.

Ziarenka gryki, z której robi się herbatę gryczaną, zawierają też sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Warto ją pić na uspokojenie. Będzie idealnym dodatkiem, jeśli mamy problem z nadmiernym stresem . Jak przygotować ten wyjątkowy napar? To naprawdę proste.

Jak zrobić herbatę gryczaną?

Herbatę gryczaną w prosty sposób możemy przygotować samodzielnie w domu. Do zrobienia naparu będziemy potrzebować prażonych ziaren gryki . W tym celu wystarczy ziarna przesypać na patelnię i poczekać, aż delikatnie się zarumienią.

Tak przygotowana ziarna przesypujemy do szklanego pojemnika. Do przygotowania herbaty wystarczą 2 łyżeczki . Zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na 5 min. Następnie napar przecedzamy i możemy cieszyć się herbatą gryczaną o cudownych właściwościach.

Poznaj też przepis na wyjątkowe danie z ryżu , które może zastąpić owsiankę i zupę mleczną.

Herbata gryczana
Fot. Canva/Liliia Bila, Getty Images
Bosacka wzięła pasztet, powąchała i zamarła. „Ja bym tego nawet kotu nie poddała”
Jakubiak przerwał milczenie w sprawie swojej choroby. „Cierpienie jest cały czas, nie da się go uniknąć"
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy