Smakosze.pl Przepisy W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Oprócz makaronu i twarogu stawiam na 1 dodatek, jest lepszy niż skwarki
YouTube/@MonikaPrezentuje

W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Oprócz makaronu i twarogu stawiam na 1 dodatek, jest lepszy niż skwarki

18 stycznia 2024

Kto pamięta makaron z twarogiem, który jadano w PRL-u? Wiele osób wciąż pamiętam ten smak. Jednak ja oprócz znanych składników stawiam na dodatek, który znakomicie podkręca smak tego prostego dania. Polecam mój patent na przysmak rodem z czasów PRL-u.

Makaron, twaróg i coś jeszcze

Niektóre dania, choć proste wciąż pełne są smaku. Tak właśnie jest z makaronu z twarogiem. To danie często jadano na obiad w czasach PRL-u. Proste składniki, które zwykle były w sklepach, choć innych produktów zawsze brakowało. Taki obiad robiono szybko i jedzono ze smakiem . Dziś sklepowe półki uginają się od produktów spożywczych.

Jednak to proste danie z makaronu i twarogu wielu osobom wciąż chodzi po głowie. Warto wrócić do tego smaku. Ja do makaronu z twarogiem dodaję cebulę i odrobinę czosnku. Taka mieszanka znakomicie podkręca smak tego prostego dania . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Monika Prezentuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

makaron z twarogiem
YouTube/@MonikaPrezentuje
Żadne pączki i faworki. Róże karnawałowe są największym rarytasem na Tłusty Czwartek

Jak zrobić makaron z twarogiem z dodatkiem cebuli i czosnku?

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • kostka twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie dania zacznij od ugotowania makaronu i posiekania cebuli. Drobno pokrój też czosnek, cebulę podsmaż, a gdy się zarumieni, dodaj pokrojony czosnek . Makaron odcedzamy i nakładamy porcję na talerz. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładamy cebulę z czosnkiem i rozdrobniony twaróg. W ten sposób danie z czasów PRL-u jest już gotowe . Warto je przyrządzić w swojej kuchni i przypomnieć sobie ten smak sprzed lat.

Makaron z twarogiem, czyli szybki posiłek

Makaron z twarogiem oraz cebulą i czosnkiem bardzo łatwo przygotować na obiad. Taki posiłek zrobisz dosłownie w kilka minut . Wersja z cebulą i czosnkiem jest na pewno znacznie zdrowsza od makaronu ze skwarkami. Warto wrócić do smaku makaronu z twarogiem, bo dzięki temu przypomnimy sobie danie z dawnych lat, ale też dostarczymy sporo witamin i minerałów.

To dzięki twarogowi, który zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, ale też wapń oraz fosfor. Taki obiad warto przyrządzić i wrócić do dawnych smaków. Są proste, tanie i zdrowe. Pisaliśmy o tym, jak ugotować sycącą zupę z soczewicy. Polecam przepis na chrupiące pałeczki z kurczaka dla całej rodziny.

makaron
YouTube/@MonikaPrezentuje
Układam biszkopty w foremce, zalewam tą masą i wstawiam do lodówki. Nie ma prostszego przepisu na ciasto
Obieram ząbki czosnku i wrzucam na rozgrzany olej. Ten przepis to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy