Obieram ząbki czosnku i wrzucam na rozgrzany olej. Ten przepis to hit w moim domu
Ten przepis na czosnek przyda się szczególnie zimą. Dzięki niemu zrobisz zdrowy i smaczny przysmak, który dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Wystarczy obrać czosnek, wrzucić na olej, a niebawem będziesz się cieszyć tym znakomitym smakołykiem.
Jedz czosnek na zdrowie
Czosnek jest prawdziwą bombą witaminową. Chętnie sięgasz po czosnek w okresie jesienno- zimowym, gdy dokuczają przeziębienia i infekcje. Warto go jeść, by wzmocnić odporność i gdy pojawia się problem z układem oddechowym. Jedzenie czosnku niszczy bakterie, ułatwia odksztuszanie i zmniejsza uczucie duszności.
Warto sięgać po czosnek, bo ma on działanie przeciwmiażdżycowe i wspomaga pracę serca. Obniża też ciśnienie krwi. W jaki sposób jeść czosnek? Warto zrobić z niego wyjątkowe masło z dodatkiem natki pietruszki. Pieczywo z takim smakołykiem to prawdziwe niebo w gębie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Super Kelinchak. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Zamiast gołąbków i mielonych robię takie pulpety. Mąż tak je uwielbia, że prosi o dwie dokładkiJak zrobić masło czosnkowe?
Składniki:
- główka czosnku
- masło
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Obrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzany olej. Smaż do zarumienienia, a następnie wyjmij czosnek łyżką cedzakową. Wyłóż na talerz i rozgnieć widelcem, dodaj spory kawałek masła i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz i natkę pietruszki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masłem czosnkowym smaruj kromki chleba. Wstaw je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upływie tego czasu chleb z masłem czosnkowym jest już gotowy do podania.
Masło czosnkowe smaczne i zdrowe
Chleb zapiekany z masłem czosnkowym jest chrupiący i bardzo smaczny. Złocisty, aromatyczny i pełen witamin będzie dobrym pomysłem na kolację. Natka pietruszki dodatkowo dostarczy nam cennych witamin i doda smaku takim zapiekankom.
Masło czosnkowe zrobisz w prosty sposób i taki dodatek do chleba będzie wszystkim smakował. Warto go jeść nie tylko podczas przeziębienia, ale też wcześniej, by wzmocnić swoją odporność. Wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mięso mielone w cieście na obiad. Podawaliśmy przepis na sycącą zupę z soczewicy.