Smakosze.pl Przepisy W ten weekend zrobię zapiekankę gyros. Starcza na kilka dni i smakuje każdemu
Fot. Shutterstock/davide bonaldo

W ten weekend zrobię zapiekankę gyros. Starcza na kilka dni i smakuje każdemu

8 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj zapiekankę gyros z tego przepisu, a sprawisz radość całej rodzinie. To smaczne danie będziesz robić znacznie częściej. Na szczęście z tym sposobem przyrządzisz je w łatwo i szybko. Dobry obiad wcale nie musi być drogi.

Pomysł na obiad

Wymyślenie dania , które zasmakuje wszystkim domownikom, jest rzeczą arcytrudną. Na szczęście zadanie zdecydowania ułatwia Internet i znalezione tam przepisy na proste, nieskomplikowane, a przede wszystkim smaczne dania. Jednym z nich jest ten na zapiekankę gyros, który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Podana na obiad spodoba się całej rodzinie, bo przecież każdy docenia smak i prostotę zapieczonego w jednym naczyniu dania. Dla gospodyń to również świetna opcja, bo pełnowartościowe danie przygotowuje się w naprawdę nieskomplikowany sposób. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.

makaron.jpg
Fot. Canva/Oleg Magni
Zalej dynię mlekiem i włącz blender. Rodzina kompletnie zwariuje na punkcie tego deseru

Z czego przygotować zapiekankę gyros?

Zapiekanka gyros ma także inną zaletę. Można przygotować ją za naprawdę niewielkie pieniądze. Jest to możliwe dzięki użytym składnikom, które nie kosztują wiele, a w dodatku niektóre z nich możesz mieć już w swojej kuchni. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 400 g makarony typu świderki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki przyprawy gyros
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 znaki czosnku
  • olej
  • masło

Przepis na zapiekankę gyros

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie możesz przygotować mięso. Pierś z kurczaka umyj, oczyść z białych błon i pokrój w kostkę. Przełóż je do miski, zasyp przyprawą gyros, wymieszaj i odstaw do zamarynowania.

Do miski przełóż majonez, ketchup, śmietanę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj wszystko składniki na jednolity sos. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim kurczaka. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż makaron. Z alej go ⅓ sosu i obsyp ⅓ częścią startego na dużych oczkach tarki sera.

Następnie rozłóż równomiernie kurczaka i zalej go taką samą porcją sosu. Ponownie rozsyp ser oraz pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki, a także odcedzoną kukurydzę. Wymieszaj warzywa i zalej je sosem. Na wierzchu post pozostały ser żółty, a zapiekankę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Podawaj ją na obiad i patrz, jak szybko znika talerzy, bo to oznacza, że wszystkim smakuje.

Sprawdź także, jakiej ryby unikać oraz poznaj inny przepis na obiad .

krojenie.jpg
Fot. Canva/grandbrother's Images
W Wigilię sklepy mogą być zamknięte. Już wiadomo, jakim kosztem
Na andrzejki każdy może zrobić sałatkę milionera. Miażdży jarzynową i śledziową smakiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy