Smakosze.pl Przepisy W Turcji tak radzą sobie z upałami. Nic nie gasi pragnienia jak ten napój z 3 składników
Materiał YouTube z kanału Ayça Güner Giannareas

W Turcji tak radzą sobie z upałami. Nic nie gasi pragnienia jak ten napój z 3 składników

20 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ayran jest pochodzącym z Turcji napojem jogurtowym. Stanowi niezrównane rozwiązanie na upały. Z pomocą prostego przepisu możesz go przygotować samodzielnie w domu. Już po pierwszym łyku docenisz jego niezwykłe właściwości.

Ten przepis na ayran podbija internet

Ayran można bez problemu kupić w Polsce Pojawia się w asortymencie coraz większej ilości sklepów. Nie ma jednak potrzeby przepłacać, skoro z łatwością można go przyrządzić samodzielnie. by wykonać ten przepis, potrzeba zaledwie kilku składników.

Ayran może pochwalić się wieloma właściwościami odżywczymi. Zawiera dużo białka, a także witaminy i cenny wapń. Doskonale gasi pragnienie, a przez dodatek soli uzupełnia jej niedobór spowodowany poceniem. Skutecznie przywraca też równowagę wody w organizmie.

Te kotlety biją na głowę schabowe, a nie mają nawet mięsa. Nie uwierzysz z czego są zrobione

Przepis na ayran

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Przepis na domowy ayran krok po kroku

Przygotuj blender kielichowy . Jogurt naturalny z przepisu na ayran przełóż do dzbanka urządzeni . Nabiał przez chwilę miksuj, aż nabierze gładkiej konsystencji .

Do wnętrza miksera dolej zimną wodę . Jej dokładną ilość dopasuj do tego, jak gęsty ayran chcesz uzyskać. Napój przypraw solą . Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5-6 minut, aż utworzą się bąbelki .

Gotowy ayran przelej do szklanek . Pianę, która utworzyła się na powierzchni napoju udekoruj opcjonalnie suszoną miętą. Ayran z tego przepisu możesz wypić od razu, lub przełożyć do lodówki na później . Napój najlepiej smakuje w upalne dni . Posól arbuza i przekonaj się, jak doskonale smakuje . W upały za wszelką cenę wystrzegaj się tych lodów .

gotowy ayran.png
Canva / hidako
Na działce mojego dziadka w końcu wyrósł agrest. Poza samymi owocami dostałam też poradę jak je wykorzystać
Zrobiłam letnią wersję uwielbianej zupy. Moja rodzina zajadała się nią w czasie upałów
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy