W Turcji tak radzą sobie z upałami. Nic nie gasi pragnienia jak ten napój z 3 składników
Ayran jest pochodzącym z Turcji napojem jogurtowym. Stanowi niezrównane rozwiązanie na upały. Z pomocą prostego przepisu możesz go przygotować samodzielnie w domu. Już po pierwszym łyku docenisz jego niezwykłe właściwości.
Ten przepis na ayran podbija internet
Ayran można bez problemu kupić w Polsce Pojawia się w asortymencie coraz większej ilości sklepów. Nie ma jednak potrzeby przepłacać, skoro z łatwością można go przyrządzić samodzielnie. by wykonać ten przepis, potrzeba zaledwie kilku składników.
Ayran może pochwalić się wieloma właściwościami odżywczymi. Zawiera dużo białka, a także witaminy i cenny wapń. Doskonale gasi pragnienie, a przez dodatek soli uzupełnia jej niedobór spowodowany poceniem. Skutecznie przywraca też równowagę wody w organizmie.
Przepis na ayran
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
Przepis na domowy ayran krok po kroku
Przygotuj blender kielichowy . Jogurt naturalny z przepisu na ayran przełóż do dzbanka urządzeni . Nabiał przez chwilę miksuj, aż nabierze gładkiej konsystencji .
Do wnętrza miksera dolej zimną wodę . Jej dokładną ilość dopasuj do tego, jak gęsty ayran chcesz uzyskać. Napój przypraw solą . Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5-6 minut, aż utworzą się bąbelki .
Gotowy ayran przelej do szklanek . Pianę, która utworzyła się na powierzchni napoju udekoruj opcjonalnie suszoną miętą. Ayran z tego przepisu możesz wypić od razu, lub przełożyć do lodówki na później . Napój najlepiej smakuje w upalne dni . Posól arbuza i przekonaj się, jak doskonale smakuje . W upały za wszelką cenę wystrzegaj się tych lodów .