W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej
Ta sałatka musi znaleźć się na twoim majówkowym grillu. Świeże warzywa w pysznym sosie doskonale uzupełnią smak karkówki czy kiełbasy. Sałatka będzie również pyszną samodzielną przekąską. Sama zobacz, jakie pyszności się tam kryją.
Doskonała sałatka na majówkę
Grill bez tej sałatki to jak niedziela bez tradycyjnego rosołu. Uwierz mi, że musisz zrobić ją na majówkę. Nie dość, że doskonale łączy się z mięsem, to jeszcze sprawia, że posiłek jest pełnowartościowy i smaczny.
Każdy smakosz się nią zachwyci i poprosi nie tylko o dokładkę, ale też o przepis. I nie ma się, co dziwić, bo jest rewelacyjna. W dodatku zrobisz ją błyskawicznie, więc zdążysz zanim rodzina i znajomi wpadną na imprezę.
Składniki na sałatkę
Najważniejszymi składnikami tej sałatki są warzywa. Jeden z nich może zadziwić, chodzi o ziemniaka. Dzięki niemu sałatka jest syta i pełnowartościowa. To, co nadaje jej niezwykłego smaku to sos. Nie może go zabraknąć, bo odpowiada on nie tylko za smak, ale też za połączenie wszystkich składników. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Kulinarne przygody , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- ½ pęczka rzodkiewki
- 4 duże ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- 50 g śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- pieprz
- sól
Sałatka - przepis
Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie obierz je i pokrój w małą kostkę. Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój na kawałki.
Oba składniki umieść w dużej misce. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Wsyp ją do pozostałych składników.
Do drugiej miski dodaj śmietanę. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i przyłóż go do miski. Sos dopraw pieprzem oraz solą. Koperek drobno posiekaj i wsyp do miski.
Składniki dokładnie wymieszaj na jednolity sos, a następnie zalej nim warzywa w misce. Warzywa wymieszaj z sosem i sałatka gotowa.
Sprawdź swoją wiedzę na temat polskiej kuchni . Poznaj też tę pomysłową przekąskę z ciasta francuskiego.