W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię pączki z tego przepisu. Są mięciutkie nawet następnego dnia
Tłusty Czwartek już niedługo, a wraz z nim jedzenie pysznych pączków. W tym roku zrobię te smakołyki z wyjątkowego przepisu. Dzięki niemu pączki będą mięciutkie i niezwykle puszyste. Następnego dnia też nie będzie można się im oprzeć.
Jedz pączki w Tłusty Czwartek na zdrowie
W Tłusty Czwartek jedzenie pączków to po prostu konieczność. Jeden z przesądów głosi, że jeśli tego dnia nie zjemy tego słodkiego przysmaku, to szczęście nie będzie nam sprzyjać w danym roku. Tego przecież nie chcemy, dlatego śmiało sięgajmy po pączki. W Tłusty Czwartek przecież nie tuczą, prawda?
Tego się trzymam i już teraz myślę o nadchodzącym słodkim święcie. Pączki zrobię z przepisu, który zapewni im doskonałą miękkość i wspaniały smak. Następnego dnia chętnie po nie sięgniemy. Nie będą suche, ale wyjątkowo miękkie i bardzo puszyste. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kobieta z zachodu. Stamtąd pochodzą też zdjęcia w artykule.
Jak zrobić mięciutkie pączki?
Składniki na ciasto:
- 8 żółtek
- 600 g mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 50 g cukru
- 2 łyżki alkoholu
- ½ łyżeczki soli
Składniki na rozczyn:
Ze składników odbierz:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 100 ml mleka
Robienie pączków zacznij od rozczynu. Drożdże, które mają temperaturę pokojową, pokrusz do miski. Dodaj cukier i razem rozpuść . Następnie dodaj przesianą mąkę, co sprawi, że rozczyn będzie lepiej rósł. Delikatnie wymieszaj składniki i dolewaj powoli podgrzane mleko. Mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy do nagrzanego piekarnika 30 stopni.
Teraz przesiej mąkę i wstaw do piekarnika, by się nagrzała. To spowoduje, że ciasto będzie lepiej rosło. Ubijamy żółtka z cukrem i miksujemy przez około 8 minut. Powinna powstać puszysta masa. Sól rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do ogrzanej mąki dodajemy rozczyn. Składniki mieszamy, dodajemy alkohol. Wlej mleko i wyrabiaj.
Mięciutkie i puszyste pączki na Tłusty Czwartek
Teraz wlej ubite żółtka i wyrabiaj na gładką masę. Potem dodaj roztopione masło i dalej wszystko wyrabiaj. Ciasto przełóż na stolnicę i porządnie wyrabiaj przez 30 minut, aż będzie odchodziło od rąk i od stolnicy. Konsystencja ciasta musi być gładka. Nie podsypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Ciasto pod koniec wyrabiania przestaje się kleić. Ciasto podziel na kawałki, formuj kulki, a nadziewaj po smażeniu.
Rozgrzej olej w garnku. Powinien mieć on około 180 stopni. Wkładamy pączki do garnka. Gdy będą rumiane, przełóż na drugą stronę. Obwódka świadczy o solidnym wyrobieniu ciasta. Po usmażeniu pączki nadziewamy i oprószam cukrem pudrem. Wychodzą pyszne, niezwykle puszyste i cudownie mięciutkie. Pisaliśmy o najlepszym sposobie na odgrzewanie kotletów. Radziliśmy jak zrobić naleśniki z obłędnie pysznym nadzieniem.
Źródło: YouTube/@kobietazzachodu8037
Zdjęcia: screen YouTube/@kobietazzachodu8037