Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To najlepsza metoda na odgrzewanie kotletów. Wychodzą chrupiące, jak zaraz po usmażeniu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.01.2024 17:18

To najlepsza metoda na odgrzewanie kotletów. Wychodzą chrupiące, jak zaraz po usmażeniu

kotlety schabowe
Canva/ejwhite

Polacy kochają schabowe. Jadamy je na co dzień, ale też od święta. Schabowe podawane są podczas przyjęć okolicznościowych i bez okazji. Jednak, co zrobić, by po odgrzaniu były chrupiące jak zaraz po usmażeniu? Jest na to sprawdzony sposób. 

Kotlety schabowe królują w polskiej kuchni

Kotletów schabowych nikomu nie trzeba przedstawiać. Lubimy je, a niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich niedzielnego obiadu. Bywa, że przygotowujemy ich znacznie więcej, niż od razu możemy zjeść. Odgrzewanie sprawia, że kotlety tracą chrupkość i stają się bardziej wysuszone.

Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jest sposób na odgrzewanie kotletów schabowych, dzięki któremu znów są chrupkie. Ta metoda sprawi, że schabowe zjemy ze smakiem. Do odsmażenia nie potrzebujemy patelni. Jak w takim razie odsmażyć schabowe, by były chrupkie?

kotlet schabowy
Canva/gbh007
Gdy tak piekę mięso najpierw po domu rozchodzi się zapach. Potem cała rodzina pałaszuje, aż im się uszy trzęsą

Jak odsmażyć schabowe, by były chrupkie?

Okazuje się, że podwójne smażenie mięsa to nie jest dobry pomysł. W jego wyniku kotlety pochłoną dużo tłuszczu, a panierka będzie gruba i niezbyt zdrowa. Taka porcja tłuszczu może wywołać kłopoty z trawieniem. Podgrzewanie schabowego na patelni zakończy się jego przypaleniem.

Nie warto też odgrzewać schabowych w mikrofalówce. Nie stanie się on chrupki, a gumowaty i rozmoczony. Tego przecież nie chcemy. Dodatkowo kuchenka mikrofalowa całkowicie zepsuje smak schabowego, którego usmażyliśmy dzień wcześniej. 

Odgrzej schabowe w piekarniku

Warto do odgrzania schabowych wykorzystać piekarnik. Kotlety odzyskają świeżość i chrupkość. Jak odgrzać schabowe w piekarniku? Kotlety musimy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie przykryć je folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni i wkładamy naczynie na 15 minut.

Dzięki tej metodzie kotlety będą wyjątkowo chrupiące, świeże i smaczne. Ich konsystencja nie zmieni się. Gwarantujemy, że jeśli raz skorzystacie z tej metody, to już zawsze w ten sposób będziecie odgrzewać schabowe. Ten błąd podczas robienia gulaszu może okazać się kosztowny. Ziemniaczane duffinki szturmem dobywają serca smakoszy.

kotlet schabowy
Canva/Patryk_Kusmider

Źródło: pysznosci.pl