Smakosze.pl Przepisy W tym roku na Wszystkich Świętych podam gołąbki w takiej wersji. Są szybsze niż tradycyjne
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W tym roku na Wszystkich Świętych podam gołąbki w takiej wersji. Są szybsze niż tradycyjne

25 października 2024

Jeśli lubisz gołąbki, to koniecznie poznaj przepis na to danie od Tomasza Strzelczyka. Jednak znany kucharz nie zawija mięsa w kapustę. Stosuje inny sposób, który warto wypróbować na Wszystkich Świętych.

Gołąbki przekładane od Tomasza Strzelczyka

Gołąbki są danie smacznym i pożywnym. Zwykle farsz zrobiony z mięsa i ryżu zawija się w liście kapusty. Teraz to danie warto zrobić zupełnie inaczej. Tomasz Strzelczyk ma na nie sprawdzony i szybki sposób. Znany kucharz przyrządza gołąbki przekładane z kapusty włoskiej.

Warstwy smacznego warzywa i mięsnego farszu trafiają do piekarnika. Wkrótce pyszne i pożywne danie jest gotowe. Warto przyrządzić je na Wszystkich Świętych. Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

gołąbki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Takie kotlety robię co piątek. Nie ma w nich grama mięsa, a są lepsze niż mielone

Jak zrobić gołąbki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • duża garść suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • 150 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 2 jajka

Przygotowanie gołąbków zacznij od zdjęcia kilku liści i sparzeniu kapusty. Po ok. 10 minutach sparzone liście przełóż na talerz. Odstaw na chwilę i zajmij się robieniem farszu . Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dołóż posiekany czosnek i pokrojone namoczone suszone grzyby.

Powinny być bardzo drobno pokrojone. Mięso włóż do miski, dodaj ugotowany ryż, usmażoną cebulę z czosnkiem, namoczone płatki owsiane. Zastąpią one bułkę. Dzięki temu będą pyszne i pulchne . Dołóż grzyby z wodą i posiekane pomidory z puszki.

Gołąbki inaczej niż zwykle

Wbij jajka, wsyp pieprz i sól. Składniki dokładnie wyrób. Teraz przygotuj okrągłe naczynie żaroodporne. Włóż na spód liście kapusty, potem mięso i tak na przemian . Liście muszą zachodzić na brzegi. Poszczególne warstwy lekko dociskaj. Mięso przykryj kapustą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Następnie ostrożne odwróć naczynie żaroodporne do góry dnem i wyłóż zawartość na talerz. Gołąbki przekładane wyglądają jak tort. Smakują obłędnie i są szybsze w przygotowaniu niż tradycyjna wersja tej potrawy . Pisaliśmy o tym, w jakich czajnikach nie powinniśmy gotować wody. Radziliśmy, jak przyrządzić straszne paluchy wiedźmy na Halloween.

gołąbki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Sklep o. Rydzyka tylko dla bogaczy. Kilogram mąki kosztuje ponad 60 złotych, dalej jest tylko gorzej
Dietetyk Wrzosek zdradził najlepsze gotowe dania z Żabki. To możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy