Takie kotlety robię co piątek. Nie ma w nich grama mięsa, a są lepsze niż mielone
Te proste i tanie kotlety doskonale sprawdzą się jako jarskie danie w zwyczajowo bezmięsne piątki. Przygotowujemy je podobnie jak mielone. Miejsce mięsa zajmuje jednak niezwykle dietetyczny produkt.
Kotlety z kapusty
Kapusta jest od dawna uważana za doskonałą sojuszniczkę diety. Jest sycąca przy niskiej zawartości kalorii. Zawiera też nieco białka. Całe danie z kapusty jest zaś bogate w błonnik, dzięki czemu syci nas na dłużej.
Oto więc przepis na smażone kotlety z gotowanej kapusty. Są mięciutkie i doskonale smakują, zwłaszcza podane z jogurtem lub podobnym dipem. Są świetną potrawą na piątek, opartą o składniki za grosze.
Wędkarze nim gardzą, a to superzdrowa ryba. Lepiej nie pomijaj “wodnego jeża”Tani obiad na piątek
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Autorzy stosują tam ciekawy sposób porcjowania kotlecików. Nabierają je gałką do lodów, co sprawia, że są równe wielkością, odmierzone i odpowiednio ukształtowane od ręki.
Składniki
- ¾ kg kapusty
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 70 g kaszy manny
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz
Kotlety na piątek
Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Powinno to zająć ok. 10-15 minut. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż będzie złocista. Kapustę odcedzamy i oba składniki odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy nieco się ochłodzą, mieszamy je w misce z pozostałymi składnikami. Z jajkiem wyrabiamy na kleistą masę. Odstawiamy na ok. 30 minut, by kasza manna napęczniała.
Z gotowej masy formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy grubszą warstwę oleju. Kotleciki smażymy z obu stron, aż będą złociste, i podajemy z dipem jogurtowym.
Wypróbuj też przepisy na ciasto Kubuś czekoladowy i paluchy wiedźmy na halloween.