Smakosze.pl Przepisy W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający

28 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dzień Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć nie tylko o zniczach i wieńcach, ale też o tym, co przygotować w ten dzień na obiad. My proponujemy ci danie, które rozgrzeje i doda niezbędnej energii. Taki obiad jednogarnkowy zachwyci całą rodzinę, więc przygotuj się na to, że poproszą o niejedną dokładkę.

Doskonały obiad na Wszystkich Świętych

Wszystkich Świętych to dzień, kiedy odwiedzamy groby naszych bliskich, a także wspominamy ich. W ten szczególny czas spotykamy się także z rodziną, a spotkania bardzo często przenoszą się do domów. Kierując się polską zasadą – gość w dom Bóg w dom – warto mieć w zanadrzu coś na obiad , aby poczęstować gości.

Według nas najlepiej sprawdzi się obiad jednogarnkowy, na który przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowanie jest łatwe i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części tekstu.

kiełbasa z cebulą.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Najgorszy składnik, jaki możesz dodać do sałatki jarzynowej. Zrujnuje jej smak

Z czego składa się to danie na obiad?

Obiad jednogarnkowy składa się stosunkowo z niewielu składników. Najważniejszymi są przede wszystkim papryka i kiełbasa śląska. Smak dopełnią przyprawy oraz przecier pomidorowy, z którego przygotujesz obłędny sos. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a potem przygotuj obłędnie smaczny obiad. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania dania pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki mąki
  • 80 g masła
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego
  • gorąca woda
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad jednogarnkowy

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Z kolei kiełbasę pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim oba składniki.

Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski. Dodaj ją na patelnię i wsyp mąkę. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. Całość przełóż do garnka i zalej gorącą wodą, aby w całości przykryła składniki. Duś je przez chwilę, a następnie dodaj pokrojone w słupki ogórki oraz przecier pomidorowy.

Wsyp mieloną paprykę, sól, pieprz, a następnie wymieszaj składniki. Gotuj danie na średnim ogniu, do momentu zgęstnienia sosu. Dopiero wtedy jest gotowe i możesz podawać je na obiad.

obiad jedno.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Sekret mielonych Gessler tkwi w 1 czynności. Nie każdy się nie na nią decyduje
Weź banana, płatki owsiane i jajko. To szybkie danie zasługuje na jakąś nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy