W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający
Dzień Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć nie tylko o zniczach i wieńcach, ale też o tym, co przygotować w ten dzień na obiad. My proponujemy ci danie, które rozgrzeje i doda niezbędnej energii. Taki obiad jednogarnkowy zachwyci całą rodzinę, więc przygotuj się na to, że poproszą o niejedną dokładkę.
Doskonały obiad na Wszystkich Świętych
Wszystkich Świętych to dzień, kiedy odwiedzamy groby naszych bliskich, a także wspominamy ich. W ten szczególny czas spotykamy się także z rodziną, a spotkania bardzo często przenoszą się do domów. Kierując się polską zasadą – gość w dom Bóg w dom – warto mieć w zanadrzu coś na obiad , aby poczęstować gości.
Według nas najlepiej sprawdzi się obiad jednogarnkowy, na który przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowanie jest łatwe i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części tekstu.
Z czego składa się to danie na obiad?
Obiad jednogarnkowy składa się stosunkowo z niewielu składników. Najważniejszymi są przede wszystkim papryka i kiełbasa śląska. Smak dopełnią przyprawy oraz przecier pomidorowy, z którego przygotujesz obłędny sos. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a potem przygotuj obłędnie smaczny obiad. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania dania pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 500 g kiełbasy śląskiej
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 łyżki mąki
- 80 g masła
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego
- gorąca woda
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na obiad jednogarnkowy
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Z kolei kiełbasę pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim oba składniki.
Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski. Dodaj ją na patelnię i wsyp mąkę. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. Całość przełóż do garnka i zalej gorącą wodą, aby w całości przykryła składniki. Duś je przez chwilę, a następnie dodaj pokrojone w słupki ogórki oraz przecier pomidorowy.
Wsyp mieloną paprykę, sól, pieprz, a następnie wymieszaj składniki. Gotuj danie na średnim ogniu, do momentu zgęstnienia sosu. Dopiero wtedy jest gotowe i możesz podawać je na obiad.