Weź banana, płatki owsiane i jajko. To szybkie danie zasługuje na jakąś nagrodę
Nie masz pomysłu na śniadanie lub lekki obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis na szybkie danie, które zachwyci każdego. Wystarczy niewielka liczba składników, aby przygotować prawdziwy frykas. O tym, czym jest i jak go przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Szybkie danie na słodko
Nikt nie lubi spędzać w kuchni więcej czasu, niż powinien. Wtedy z pomocą przychodzą przepisy na szybkie dania i właśnie jeden z nich zaprezentujemy ci w dalszej części tekstu. Przygotujesz z niego placki z bananów. Choć może brzmieć to zaskakująco, mimo wszystko warto je przygotować i przekonać się o ich smaku.
Szczególnie że zrobienie placków jest bardzo łatwe i zajmuje tylko chwilę. Czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, jak je przygotować, ale też poznasz niezbędne składniki, których jest naprawdę niewiele.
Tylko dziś w Biedronce kupisz cukier za bezcen. Sieć poszła na całośćPlacki z kilku składników
Placki swój smak oraz słodycz zawdzięczają przede wszystkim bananom, które są jednym z głównych składników. Oprócz nich potrzebne będą płatki owsiane, jajka oraz kilka innych dodatków. Jak zaraz się przekonasz, nie ma ich zbyt wiele, dzieci czemu nie wydasz na to danie zbyt wiele. Niezbędne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Family Recipe.
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
Przepis na placki z bananów
Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je mlekiem. Dokładnie wymieszaj składniki, aby płatki wchłonęły mleko. Banana obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć za pomocą widelca. Rozgniecioną pulpę dodaj do miski z płatkami.
Wbij jajko i wsyp proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cynamon. Wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę masy i formuj z niej małe placuszki. Smaż je, z dwóch stron do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały doskonale.