Smakosze.pl Przepisy W tym roku zrobię jagodzianki z przepisu Strzelczyka. Oprócz owoców skrywają pyszną niespodziankę
fot. youtube.com/oddaszfartucha

W tym roku zrobię jagodzianki z przepisu Strzelczyka. Oprócz owoców skrywają pyszną niespodziankę

13 czerwca 2024

Tomasz Strzelczyk zaprezentował przepis na nietypowe, ale naprawdę pyszne jagodzianki. Inspirowane są inną postacią owocowych pieczywnych przekąsek, genialnie zaspokajają apetyt i są świetne zarówno na podwieczorek w domu, jak i na drogę.

Domowe jagodzianki

Choć borówki amerykańskie dostępne są w naszych sklepach przez cały rok, tradycyjne, powszechnie występujące w naszych lasach jagody to produkt, na który wyczekujemy cały rok. Dlatego hitem, nie tylko w piekarniach, lecz także w domowych kuchniach, są jagodzianki ze świeżych jagód , bodaj najbardziej kultowy rodzaj słodkich owocowych wypieków.

Tomasz Strzelczyk pokazał swoje, nieco nietypowe podejście do tych słodkich bułeczek. Zamiast faszerować nimi ciasto, przygotowuje otwarte jagodzianki pod kruszonką z dodatkowym wypełniaczem: twarogiem, który doskonale uzupełnia aksamitnym smakiem wyrazistą jagodową masę.

przygotowanie bułeczek
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Dostałem od koleżanki przepis na biszkopt bez pieczenia. Wyszedł puszysty i lekki jak obłok

Sezon na jagody

Kupując w sezonie jagody od przydrożnych sprzedawców pamiętajmy o ich dokładnym wypłukaniu przed zjedzeniem . To, co z natury, może i jest zdrowe, ale niewypłukane dzikie owoce mogą przenosić groźne dla człowieka bakterie.

Składniki ciasta

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 żółtka (+1 jajko do posmarowania)
  • 70 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 10 cukru waniliowego
  • Kruszonka: 150 g mąki, 70 g brązowego cukru, 70 g masła

Składniki nadzienia

  • 500 g jagód
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 60 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Pieczemy twarogowe jagodzianki

Drożdże rozdrabniamy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem. Mieszamy na jednolity płyn, dodajemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy gładki zaczyn drożdżowy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans, by drożdże ruszyły .

Po tym czasie do ciasta przesiewamy pozostałą mąkę i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i roztopione masło. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowujemy farsz serowy : twaróg, miękkie masło, żółtka i cukier puder wyrabiamy mikserem na gładką masę serową. W osobnym naczyniu zasypujemy jagody cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto składamy kilka razy. Z ciasta formujemy kulki, układamy je na blasze, nakrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na kwadrans . W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę z miękkiego masła, mąki i cukru.

W wyrośniętych bułeczkach szklanką wyciskamy zagłębienie. Do takiej miseczki nakładamy porcję twarogu, a na nią porcję jagód . Lekko dociskamy, a brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Przysypujemy kruszonką i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż bułeczki będą rumiane .

Wypróbuj też przepis na doskonałe racuchy i nasze rady dotyczące kupowania truskawek .

jagody i kruszonka
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiem
Przenigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Właśnie zaczął się sezon na pyszny chłodnik
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy