W tym roku zrobię jagodzianki z przepisu Strzelczyka. Oprócz owoców skrywają pyszną niespodziankę
Tomasz Strzelczyk zaprezentował przepis na nietypowe, ale naprawdę pyszne jagodzianki. Inspirowane są inną postacią owocowych pieczywnych przekąsek, genialnie zaspokajają apetyt i są świetne zarówno na podwieczorek w domu, jak i na drogę.
Domowe jagodzianki
Choć borówki amerykańskie dostępne są w naszych sklepach przez cały rok, tradycyjne, powszechnie występujące w naszych lasach jagody to produkt, na który wyczekujemy cały rok. Dlatego hitem, nie tylko w piekarniach, lecz także w domowych kuchniach, są jagodzianki ze świeżych jagód , bodaj najbardziej kultowy rodzaj słodkich owocowych wypieków.
Tomasz Strzelczyk pokazał swoje, nieco nietypowe podejście do tych słodkich bułeczek. Zamiast faszerować nimi ciasto, przygotowuje otwarte jagodzianki pod kruszonką z dodatkowym wypełniaczem: twarogiem, który doskonale uzupełnia aksamitnym smakiem wyrazistą jagodową masę.
Sezon na jagody
Kupując w sezonie jagody od przydrożnych sprzedawców pamiętajmy o ich dokładnym wypłukaniu przed zjedzeniem . To, co z natury, może i jest zdrowe, ale niewypłukane dzikie owoce mogą przenosić groźne dla człowieka bakterie.
Składniki ciasta
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 4 żółtka (+1 jajko do posmarowania)
- 70 g cukru
- 40 g drożdży
- 10 cukru waniliowego
- Kruszonka: 150 g mąki, 70 g brązowego cukru, 70 g masła
Składniki nadzienia
- 500 g jagód
- 300 g półtłustego twarogu
- 60 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Pieczemy twarogowe jagodzianki
Drożdże rozdrabniamy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy podgrzanym, ale nie gorącym mlekiem. Mieszamy na jednolity płyn, dodajemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy gładki zaczyn drożdżowy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans, by drożdże ruszyły .
Po tym czasie do ciasta przesiewamy pozostałą mąkę i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i roztopione masło. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowujemy farsz serowy : twaróg, miękkie masło, żółtka i cukier puder wyrabiamy mikserem na gładką masę serową. W osobnym naczyniu zasypujemy jagody cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto składamy kilka razy. Z ciasta formujemy kulki, układamy je na blasze, nakrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na kwadrans . W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę z miękkiego masła, mąki i cukru.
W wyrośniętych bułeczkach szklanką wyciskamy zagłębienie. Do takiej miseczki nakładamy porcję twarogu, a na nią porcję jagód . Lekko dociskamy, a brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Przysypujemy kruszonką i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż bułeczki będą rumiane .
Wypróbuj też przepis na doskonałe racuchy i nasze rady dotyczące kupowania truskawek .