Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przenigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Właśnie zaczął się sezon na pyszny chłodnik
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.06.2024 19:00

Przenigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Właśnie zaczął się sezon na pyszny chłodnik

Salmorejo
Fot. Canva/Natalia Mylova

Nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem? Przygotuj chłodnik, którego skład i nazwa zachęcają do skosztowania. Salmorejo smakuje dojrzałymi pomidorami i syci chlebem. Ten chłodnik jest idealny na lato. Lepszej zupy nie zjesz o tej porze roku. 

Salmorejo najlepszy na letni obiad

Już za chwilę Polskę opanuje fala upałów, a zaraz zacznie się pora roku, na którą czeka wielu smakoszy. Lato i wysokie temperatury przed nami. Co jeść w taką pogodą? Najlepiej coś pyszne, orzeźwiającego i smacznego. Właśnie takie danie przygotujesz z czerstwego chleba i dojrzałych dorodnych pomidorów

Tego typu warzywa muszą trafić do pysznego chłodnika, jakim jest Salmorejo. Pomidory do tej apetycznej letniej zupy warto kupić na bazarku z przeceny jako pomidory na zupę właśnie. Przyda się też dużo chleba, więc jeśli masz czerstwy, z którym nie wiesz co zrobić, to dodaj go do salmorejo. Poniżej znajdziesz przepis na tę letnią hiszpańską zupę. 

Salmorejo
Fot. Canva/THEPALMER
Pokrój ciasto francuskie i zawiń je z tym farszem. Już po 1 kęsie każdy poprosi o przepis

Jak zrobić chłodnik Salmorejo?

Składniki:

  • 1 kg dojrzałym pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g czerstwego chleba
  • ok. ½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • opcjonalnie jajko i szynka

Przygotowanie zupy zacznij od oczyszczenia i umycia pomidorów. Zmiksuj je i odcedź, by pozbyć się nasion i skórek. Wcześniej namocz czerstwy chleb i dodaj go do zmiksowanych warzyw. Wlej oliwę, dołóż czosnek i posól.

Ponownie zmiksuj składniki. Przelej do miseczek i udekoruj pokrojonym jajkiem i szynką. Zupę możesz schłodzić przed podaniem. 

Salmorejo syci i smakuje latem

Chłodnik salmorejo pochodzi z południowej Hiszpanii i pachnie pomidorami oraz czosnkiem. Smaczny chłodnik jest pożywnym daniem. Zawiera dużo chleba i zapewni nam syty posiłek. Warto pamiętać o wybraniu dorodnych i bardzo dojrzałych pomidorów na bazarku.

One zagwarantują wyjątkowy smak tej letniej zupy. Należy ją schłodzić przed podaniem. Taki posiłek orzeźwi nas w gorące dni i zaspokoi głód. Chłodnik Salmorejo zrobisz w prosty i szybki sposób dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o tym, ile można dostać za słoik jagód. Radziliśmy, jak ugotować smaczną zupę z cukinii na lato. 

Salmorejo
Fot. Canva/estefaniavizcaino

Źródło: spain.info, smakowitychleb.pl