Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.06.2024 09:19

Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiem

placki z cukinii
fot. Canva

Ten przepis na placki z cukinii czyni je jednocześnie bardziej sycącymi i bardziej zdrowymi. Sekretem jest zamiana mąki na inny produkt, bardziej sprzyjający zdrowiu. Na pewno każdy ma go w spiżarni.

Placki z cukinii - przysmak lata

Placki warzywne to świetne rozwiązanie zwłaszcza w porze drugiego śniadania lub podwieczorku. Najchętniej serwujemy te ziemniaczane, ale w kolejce stoją inne warzywa, a cukinia jest jednym z najczęściej wybieranych zamienników.  Zamiennik to zresztą pewnie nie najlepsze słowo, bo dobrze przyrządzone placki z cukinii są najprawdziwszym lekkim przysmakiem.

Jednak wielu dietom nie po drodze z jednym z ich składników – mąką. Te, których zazwyczaj używamy, mają niewielką mineralizację i nie są przesadnie bogate w białko. Mąkę w plackach z cukinii można jednak zastąpić innym składnikiem – bardziej pożywnym i o niższym indeksie glikemicznym. Są nim płatki owsiane.

placki na talerzu
fot. Canva
Weź tylko te 3 składniki i zrób krówki jak w dzieciństwie. Ten smak cię wzruszy

Placki z cukinii z płatkami owsianymi

Podajemy tu klasyczny przepis na smażone placki, które można serwować z jogurtem lub odrobiną śmietany. Zainteresowanym jeszcze zdrowszą dietą polecamy pieczenie takich placków w piekarniku, dzięki czemu obejdzie się bez dodatkowego tłuszczu.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1-2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, oregano

Placuszki cukiniowe

Cukinię ścieramy na tarce o grubych okach. Jeśli jest bardzo soczysta, należy ją lekko odcisnąć. Warzywo łączymy w misce z płatkami owsianymi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski wybijamy jajka, przyprawiamy całość i wyrabiamy na ciasto. Placki układamy łyżką na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

Wypróbuj też przepisy na faszerowane naleśniki i zupę pulpetową

usmażone placki
fot. Canva