Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiem
Ten przepis na placki z cukinii czyni je jednocześnie bardziej sycącymi i bardziej zdrowymi. Sekretem jest zamiana mąki na inny produkt, bardziej sprzyjający zdrowiu. Na pewno każdy ma go w spiżarni.
Placki z cukinii - przysmak lata
Placki warzywne to świetne rozwiązanie zwłaszcza w porze drugiego śniadania lub podwieczorku. Najchętniej serwujemy te ziemniaczane, ale w kolejce stoją inne warzywa, a cukinia jest jednym z najczęściej wybieranych zamienników. Zamiennik to zresztą pewnie nie najlepsze słowo, bo dobrze przyrządzone placki z cukinii są najprawdziwszym lekkim przysmakiem.
Jednak wielu dietom nie po drodze z jednym z ich składników – mąką. Te, których zazwyczaj używamy, mają niewielką mineralizację i nie są przesadnie bogate w białko. Mąkę w plackach z cukinii można jednak zastąpić innym składnikiem – bardziej pożywnym i o niższym indeksie glikemicznym. Są nim płatki owsiane.
Weź tylko te 3 składniki i zrób krówki jak w dzieciństwie. Ten smak cię wzruszyPlacki z cukinii z płatkami owsianymi
Podajemy tu klasyczny przepis na smażone placki, które można serwować z jogurtem lub odrobiną śmietany. Zainteresowanym jeszcze zdrowszą dietą polecamy pieczenie takich placków w piekarniku, dzięki czemu obejdzie się bez dodatkowego tłuszczu.
Składniki
- 1 średnia cukinia
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 1-2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, oregano
Placuszki cukiniowe
Cukinię ścieramy na tarce o grubych okach. Jeśli jest bardzo soczysta, należy ją lekko odcisnąć. Warzywo łączymy w misce z płatkami owsianymi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski wybijamy jajka, przyprawiamy całość i wyrabiamy na ciasto. Placki układamy łyżką na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Wypróbuj też przepisy na faszerowane naleśniki i zupę pulpetową.