Dostałem od koleżanki przepis na biszkopt bez pieczenia. Wyszedł puszysty i lekki jak obłok
![biszkopt](https://images.iberion.media/images/1920/biszkopt1_cdd913e6d2.jpg)
Czy przygotowanie biszkoptu bez użycia piekarnika jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. Takie ciasto nic nie traci ze swojego charakteru – dalej jest puszyste, lekkie i pyszne.
Biszkopt bez piekarnika
Coraz więcej przepisów pokazuje nam, że do pieczenia wcale nie jest potrzebny piekarnik. Wiele dziś pokazywanych w przepisach metod inspirowanych jest omletami czy frittatami – pieczone są na patelni, na małym ogniu pod przykryciem. Być może to nawet bardziej pierwotna wersja przygotowywania posiłków – otwarty ogień był przecież wcześniej niż piece o zamkniętym palenisku.
Dość powiedzieć, że jest ratunek dla miłośników ciast, którzy akurat – z jakiegoś powodu, jak choćby na działce – nie dysponują piekarnikiem. Palnik, szeroka patelnia i pokrywka do niej w zupełności wystarczą. Biszkopt wyjdzie równomiernie wyrośnięty i szerszy niż z większości tortownic – świetny zarówno na przekąskę, jak i na bazę do tortów.
![ciasto w formie](https://images.iberion.media/images/origin/biszkopt3_48613ef0b5.jpg)
Ciasto z owocami
Biszkopt taki świetnie sprawdzi się również jako placek z owocami. Wystarczy dodać pokrojone truskawki, zasypany cukrem rabarbar albo zebrane w lesie jagody, a otrzymamy genialny podwieczorek.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masło klarowane
Biszkopt z patelni
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i olej i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta, po każdej partii mieszając. Jeśli do ciasta dodajemy owoce, robimy to na końcu, delikatnie mieszając.
Patelnię rozgrzewamy, natłuszczając ją lekko – najlepiej masłem klarowanym. Na patelnię wylewamy ciasto, wyrównujemy je po wierzchu szpatułką i przykrywamy.
Ustawiamy moc palnika na minimalną i tak pieczemy przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Powinno być z wierzchu złociste, a patyczek powinien być suchy. Po zdjęciu z patelni studzimy ciasto na kratce.
Wypróbuj też przepisy na przekładane wafle i ogórki kiszone siostry Anastazji.
![ciasto na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/biszkopt2_ffe83bf72a.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![krówki](https://images.iberion.media/images/origin/krowki_0e0c4dfb32.jpg)
![Salmorejo](https://images.iberion.media/images/origin/Salmorejo_e6d52b99fc.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_c2514e767c.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![sałatka z jajek](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_9187700402.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![nacinanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_8c89867770.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_df0bb321e3.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_13_edeb1de906.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)