Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji
Fot. YouTube/panimsalatkiisurowki

W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji

3 listopada 2024

Surówka z chińskiej restauracji potrafi smakować, że palce lizać. Jak uzyskać tak apetyczny efekt? Teraz to proste dzięki temu przepisowi. Surówka z białej kapusty będzie idealna do obiadu.

Surówka z chińskiej restauracji w Twoim domu

Odwiedzacie czasem chińskie restauracje ? W nich surówki smakują wyśmienicie. Czasem ten wyjątkowy smak chcemy przenieść do swojego domu . Niestety nie zawsze to się udaje. Jednak teraz dzięki przepisowi, który prezentujemy poniżej, ten smak da się uchwycić.

Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli wyjdzie, że palce lizać. Tajemnicą smaku jest też zalewa, którą zrobimy z dodatkiem octu jabłkowego i cukru. Przyda się też trochę oliwy, a surówka wyjdzie pysznie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Pani M-sałatki i surówki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

surówka
Fot. YouTube/panimsalatkiisurowki
Dietetyczka poszła do Dino i wybrała najlepsze produkty. Często je pomijamy

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

Składniki:

  • ½ kg białej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka

Składniki na zalewę:

  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie surówki zaczniemy od umycia kapusty i poszatkowania jej. Marchewkę zetrzemy na tarce o dużych oczkach . Cebulę pokroimy piórka, a paprykę w cienkie paski.

Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet jabłkowy, sól i oliwę z oliwek . Składniki mieszamy i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Surówka pełna smaku do obiadu

Schłodzoną zalewy wlewamy do miski z warzywami. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 6 godzin do lodówki . Ten zabieg sprawi, że smaki się przegryzą. Po upływie tego czasu surówka z białej kapusty jest gotowa do podania.

Ma wyrazisty smak, który przywołuje na myśl surówkę z chińskiej restauracji . Teraz zrobimy ją bez trudu . Będzie idealna do obiadu i zjemy ją z prawdziwym apetytem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić makaron z kurczakiem na szybki obiad. Informowaliśmy, że rząd chce zakazać handlu w kolejny dzień w roku.

surówka
Fot. YouTube/panimsalatkiisurowki
Weź suszarkę do włosów i użyj jej na lodówce. Rachunki za prąd od razu pójdą w dół
Wsyp do masy na kotlety mielone. Wyjdą 100 razy smaczniejsze niż zwykle
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy