W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji
Surówka z chińskiej restauracji potrafi smakować, że palce lizać. Jak uzyskać tak apetyczny efekt? Teraz to proste dzięki temu przepisowi. Surówka z białej kapusty będzie idealna do obiadu.
Surówka z chińskiej restauracji w Twoim domu
Odwiedzacie czasem chińskie restauracje ? W nich surówki smakują wyśmienicie. Czasem ten wyjątkowy smak chcemy przenieść do swojego domu . Niestety nie zawsze to się udaje. Jednak teraz dzięki przepisowi, który prezentujemy poniżej, ten smak da się uchwycić.
Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli wyjdzie, że palce lizać. Tajemnicą smaku jest też zalewa, którą zrobimy z dodatkiem octu jabłkowego i cukru. Przyda się też trochę oliwy, a surówka wyjdzie pysznie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Pani M-sałatki i surówki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?
Składniki:
- ½ kg białej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
Składniki na zalewę:
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie surówki zaczniemy od umycia kapusty i poszatkowania jej. Marchewkę zetrzemy na tarce o dużych oczkach . Cebulę pokroimy piórka, a paprykę w cienkie paski.
Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet jabłkowy, sól i oliwę z oliwek . Składniki mieszamy i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Surówka pełna smaku do obiadu
Schłodzoną zalewy wlewamy do miski z warzywami. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 6 godzin do lodówki . Ten zabieg sprawi, że smaki się przegryzą. Po upływie tego czasu surówka z białej kapusty jest gotowa do podania.
Ma wyrazisty smak, który przywołuje na myśl surówkę z chińskiej restauracji . Teraz zrobimy ją bez trudu . Będzie idealna do obiadu i zjemy ją z prawdziwym apetytem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić makaron z kurczakiem na szybki obiad. Informowaliśmy, że rząd chce zakazać handlu w kolejny dzień w roku.