Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp do masy na kotlety mielone. Wyjdą 100 razy smaczniejsze niż zwykle
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.11.2024 11:37

Wsyp do masy na kotlety mielone. Wyjdą 100 razy smaczniejsze niż zwykle

masa na mielone
Fot. Canva/pixelshot

Kotlety mielone należą do klasyki kuchni polskiej. Ich smak zna każdy, więc to dobry moment, aby delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis. Dodatek w postaci jednej przyprawy nada im jeszcze lepszego smaku. Wypróbuj ten przepis, a kotlety już zawsze będziesz robić w ten sposób. 

Kotlety mielone doskonałe na obiad

Tradycyjny polski obiad składa się zazwyczaj z kotleta, ziemniaków i dopełniającej całe danie surówki. Prym wiodą przede wszystkim kotlety mielone i schabowe. Te pierwsze z racji tego, że mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, podbiły gusta wszystkich.

Nie każdy jednak wie, że mogą smakować jeszcze lepiej. Tradycyjny skład kotletów należy wzbogacić zaskakującą przyprawą. O tym, co dodać i jak przyrządzić kotlety mielone, dowiesz się z dalszej części tekstu. 

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images
Weź suszarkę do włosów i użyj jej na lodówce. Rachunki za prąd od razu pójdą w dół

Kotlety mielone z tym dodatkiem

Najbardziej znany przepis na kotlety mielone mówi, że mięso należy przyprawić pieprzem i solą. Zazwyczaj to wystarczało, ale czasami warto coś poprawić. W tym wypadku smak kotletów wzbogaci majeranek. Przyprawa nada im także pięknego aromatu, a rodzina na pewno zauważy tę minimalną różnicę i doceni ich smak. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz ich dokładne proporcje. 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • ½ bułki kajzerki
  • 1 por
  • bułka tarta
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku
  • olek
  • pieprz
  • sól

 

Przepis na idealne kotlety mielone

Przygotowanie kotletów rozpocznij od dokładnego umycia i posiekania w drobną kostkę pora. Następnie namocz kajzerkę w wodzie i odciśnij ją. Mięso przełóż do miski i dodaj jogurty, posiekany por oraz majeranek, jajko, kajzerkę. 

Składniki przypraw także pieprzem i solą, a następnie wymieszaj, tworząc jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

kotlety na obiad.jpg
Fot. Canva/Tatiana Volgutova