Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzucam makaron do wody i dodaje 2 składniki. Obiad gotowy w 30 minut, rodzina zawsze prosi o dokładki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.11.2024 07:00

Wrzucam makaron do wody i dodaje 2 składniki. Obiad gotowy w 30 minut, rodzina zawsze prosi o dokładki

Gotowanie makaronu
Fot. Shutterstock/Strigana

Oto przepis na prosty makaron, z którego, dzięki tylko kilku składnikom, powstaje szybki posiłek. Jak przystało na hity włoskiej kuchni, łączymy tu na szybko kilka składników. Efekt może nie jest czystą recepturą ze słonecznej Italii, ale niewątpliwie jest nią inspirowany.

Fettucine Alfredo na szybki posiłek

Największy sekret włoskiej kuchni to ten, że ma ona bardzo niewiele sekretów. Jeśli coś jest jej tajemnym składnikiem, to makaron naprawdę wysokiej jakości. W sklepie poznajemy go po mącznym nalocie, porowatej strukturze, dłuższym czasie gotowania i, niestety, wyższej cenie.

Jednak z dobrym makaronem Włosi potrafią wyczarować w chwilę niezwykłe dania. Należy do nich fettucine Alfredo, danie makaronowe, czyli pasta, z masłem i parmezanem. Wychodząc od niego, warto taki genialny przepis prostej kuchni wzbogacić o odrobinę białka i warzyw. W dalszym ciągu jest to szybki posiłek, lecz jest o wiele bogatszy.

fettucine alfredo

Kładę na kotletach i zapiekam. Moje dzieci wsuwają po 2 dokładki

Makaron z kurczakiem

W przepisach na makaron Alfredo tradycyjnie wykorzystuje się fettucine – szerokie na centymetr wstążki z jajecznego ciasta. Oczywiście skoro już odbiegamy od przepisu, możemy zdecydować się na dowolny kształt. Warto jednak zostać przy makaronie jajecznym.

Niezwykle ważne jest też, by nie płukać makaronu po ugotowaniu. Powinien on być pokryty wodą ze skrobią, która emulguje wszystkie składniki sosu. Między innymi dlatego dania wychodzą o wiele lepiej z wysokiej jakości makaronu.

Składniki

  • 2 małe piersi z kurczaka z chowu eko
  • 200 g makaronu
  • 1 mały brokuł lub ½ dużego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g masła
  • Sól, pieprz

Szybki obiad z makaronu

Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła klarowanego lub oleju. Ma być lekko złocisty i dobrze ścięty w środku. W trakcie obróbki solimy go, pieprzymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po usmażeniu przekładamy go do miski i odstawiamy na bok.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. W misce przygotowujemy kąpiel z zimnej wody z kilkoma kostkami lodu. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w garnku, po czym łyżką cedzakową przekładamy do miski. Następnie odsączamy z wody.

W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Dosalamy, wrzucamy makaron i gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Następnie odlewamy szklankę wody spod makaronu, a resztę odcedzamy.

Na patelnię po kurczaku wylewamy 100 ml wody po gotowaniu makaronu. Przepłukujemy patelnię i dodajemy masło. Sos redukujemy nieco. Na patelnię dodajemy ser i mieszamy, aż całość się rozpuści.

Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy brokuły i kurczaka. Mieszamy, podgrzewając przez ok. 2-3 minuty. W razie potrzeby można dodać nieco pozostałej wody spod makaronu.

Wypróbuj też przepisy na puree z kalafiora i smażony boczek na obiad.

fettucine z brokułem i kurczakiem