Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłam tak dobrych racuchów. Ten dodatek jest po prostu genialny
Wikipedia

W życiu nie jadłam tak dobrych racuchów. Ten dodatek jest po prostu genialny

19 listopada 2023

Racuchy zwykle robimy z jabłkami, a do ich jedzenia nie trzeba nikogo namawiać. To bardzo lubiane danie, które znika w mgnieniu oka. Jednak ja odkryłam przepis na jeszcze smaczniejsze racuchy. Są obłędnie pyszne dzięki genialnemu dodatkowi.

Racuchy, które zaskoczą smakiem

Racuchy są lubiane przez osoby dosłownie w każdym wieku. Dzieci się nimi zajadają, aż im się uszy trzęsą. Dorośli też nie potrafią odmówić sobie racuchów. Też je uwielbiam, ale odkąd odkryłam ten przepis, tylko tak robię to pyszne danie.

Teraz do racuchów dodaję śliwki i danie wychodzi niezwykle smaczne. Powiem szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam tak dobrych racuchów. Wychodzą pulchniutkie, mięciutkie, a smak śliwek jest fenomenalny. Polecam przepis na racuchy ze śliwkami. Ważne, by produkty miały temperaturę pokojową, a ciasto pięknie wyrośnie.

racuchy
YouTube/@kuchniapysznosci
Średniowieczny deser, który jadał Jagiełło, co niedziela ląduje na moim stole

Jak zrobić racuchy ze śliwkami?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 5 śliwek
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • olej

Do miski dodajemy drożdże, cukier, sól, letnie mleko, jako i przesianą mąkę. Wszystkie składniki ubijamy na gładką masę. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie myjemy śliwki, kroimy na pół i usuwamy pestki.

Na patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy je w cieście drożdżowym i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Na jednej stronie smażymy około 6-7 minut. Usmażone racuchy ze śliwkami wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym . W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Racuchy ze śliwkami na jesienny obiad

Racuchy ze śliwkami możemy posypać cukrem pudrem i w ten sposób podawać. Są wyjątkowo pulchne, miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Gwarantuję, że racuchy szybko znikną z talerzy. U mnie w domu każdy chce dokładkę tego dania.

Jest ono bardzo proste w przygotowaniu i apetyczne. Pamiętajmy, by składniki nie były zimne, wówczas ciasto wyrośnie, a racuchy wyjdą niezwykle pulchne. Śliwki dopełniają smaku tego jesiennego dania. Przyrządźcie je na jesienny obiad. Pisaliśmy jak zrobić racuchy z dynią. Radziliśmy też jak zrobić szybkie i puszyste racuchy.

racuchy
YouTube/@SmakowiteDania

Źródło: mecooks.pl

Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy
Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy