Smakosze.pl

Canva

Średniowieczny deser, który jadał Jagiełło, co niedziela ląduje na moim stole

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Łukasz Modelski

Ten deser zapewne znano w średniowieczu. Jest całkiem możliwe, że mógł go jadać Władysław Jagiełło. Przepis na takie kruche ciasto pojawia się w wielu książkach kucharskich z epoki. Moja rodzina za nim przepada.

Co naprawdę lubił Jagiełło

Wiemy od Jana Długosza, że Jagiełło nie cierpiał jabłek. Gruszki zaś miały być jego wielką namiętnością. Jadał je “kryjomo”, jak pisze kronikarz. Był to ulubiony owoc zwycięzcy spod Grunwaldu. 

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych w średniowieczu ciast z kolei, było ciasto kruche, zapewne niemal takie samo, jakie robimy dzisiaj. Miało mnóstwo zastosować, przede wszystkim służyło jako spód (a czasem także jako i przykrywka) do zapiekanych w piecu pasztetów. 

Danie, jaki jest krucha tarta było znane co najmniej w wieku XIV a pewnie i wcześniej. Odkryta, obficie nafaszerowana, była podstawowym wypiekiem bogatej kuchni. Jadano tarty słone i słodkie. Nie jest niemożliwe, że Władysławowi Jagielle podano w ten sposób ulubione gruszki. 

 

2.jpg
Canva
chałka

Mieszam colę z mąką i po chwili mam ten przysmak. Rodzina ciągle o niego prosi

CZYTAJ DALEJ

Tarta czyli prosta zapiekanka

Nie ma nic prostszego niż krucha tarta. To uniwersalny wynalazek, na którym, jak w średniowieczu, można układać nadzienie słone lub słodkie. 

Tarta znakomicie nadaje się na podstawę do deserów. Na dobrze podpieczonym spodzie można układać nawet wilgotne owoce. Świetnie sprawdzają się jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, nawet agrest.

 

3.jpg
Canva



 

Średniowieczny smak w dzisiejszym domu

W tarcie na słodko jest także miejsce na sproszkowane migdały – średniowieczny symbol statusu. Importowane, trafiały jedynie na najmożniejsze stoły, jednak są powszechne we mnóstwie średniowiecznych przepisów. |

Wiele współczesnych przepisów na tarty z gruszkami i jabłkami także zaleca migdały. Jak widać, pewne smaki bywają uniwersalne. Tarta, którą jadano w wieku XV doskonale smakuje i dziś. 

 

4.jpg
Canva



 

Tarta z gruszkami na słodko

Składniki:

  • ¾ kostki chłodnego masła
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • małe opakowanie tłustej śmietany (co najmniej 18%)
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g sproszkowanych migdałów
     

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła i jednego jajka wyrobić jednolite ciasto

Gdy ciasto będzie zwarte, zrobić z niego kulkę, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na pół

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim formę

W misce wymieszać śmietanę, jajko, cukier i proszek z migdałów

Masę rozprowadzić po cieście 

Porozkładać na niej połówki gruszek, lekko posmarować je śmietaną

Włożyć do pieca na 30 minut

Przed podaniem odstawić tartę na 10 minut do stężenia, można posypać z wierzchu cukrem pudrem

 

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva

 

Tagi:

Ciastopiekarnikcukier

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Łukasz Modelski

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >