Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Te szybkie, puszyste racuchy są hitem Internetu. Nie ma w nich grama drożdży, ani mleka

24 Lipca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce. 

Przepis na puszyste racuchy na kefirze

Lekkie, delikatnie słodkie i puszyste ciasto po usmażeniu zamieni się w przepyszne placki. Warto wrzucić do masy ulubione owoce np. jabłka, jagody czy borówkę amerykańską. Będą jeszcze lepsze.

Składniki:
  • 400 g kefiru
  • 2 duże jaja
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • ulubione owoce sezonowe
  • esencja waniliowa (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Maczanka krakowska Okrasy i Makłowicza

Makłowicz nie krył podziwu dla maczanki krakowskiej Okrasy. Czym zachwyciła tradycjonalistę?

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić lekkie racuchy bez mleka i drożdży?

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, kefirem i solą. Wsypujemy sodę oczyszczoną, starannie ją rozprowadzamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę pszenną, każdorazowo składnik przesiewając przez sito i dokładnie mieszając całą masę.

Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z pozostałymi składnikami. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy kawałki owoców, jeśli ich używamy. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i średnim ogniu, by zrumieniły się z zewnątrz, ale nie były surowe w środku.

Jak podać racuchy bez mleka i drożdży?

Placki świetnie smakują posypane cukrem pudrem. Można też polać je syropem klonowym lub udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami wedle uznania.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smakowite placki. Sprawdźcie koniecznie recepturę na śniadaniowy rarytas z płatków owsianych i banana . Być może skuszą was także lekkie niczym chmurka racuchy o smaku budyniowym .

Racuchy bez mleka i drożdży.png
canva/Yagurana
Sos balsamiczny

Wymieszaj te 3 składniki, a otrzymasz przepyszny sos. Pasuje do niemal każdej, letniej surówki

CZYTAJ DALEJ
Rosół będzie aromatyczny

Wczoraj odkryłam dlaczego rosół mojej mamy smakuje o niebo lepiej niż mój. Muszę to zmienić

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >