Te szybkie, puszyste racuchy są hitem Internetu. Nie ma w nich grama drożdży, ani mleka
Racuchy będą puszyste nawet bez mleka i drożdży. Zamieniając te składniki na kefir i sodę oczyszczoną i dodając pianę ubitą z białek, uzyskamy znakomite efekty. Rozpływające się w ustach placki zachwycą małych i dużych. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich sezonowe owoce.
Przepis na puszyste racuchy na kefirze
Lekkie, delikatnie słodkie i puszyste ciasto po usmażeniu zamieni się w przepyszne placki. Warto wrzucić do masy ulubione owoce np. jabłka, jagody czy borówkę amerykańską. Będą jeszcze lepsze.
Składniki:
- 400 g kefiru
- 2 duże jaja
- 150 g mąki pszennej
- 10 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- ulubione owoce sezonowe
- esencja waniliowa (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Jak zrobić lekkie racuchy bez mleka i drożdży?
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, kefirem i solą. Wsypujemy sodę oczyszczoną, starannie ją rozprowadzamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę pszenną, każdorazowo składnik przesiewając przez sito i dokładnie mieszając całą masę.
Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z pozostałymi składnikami. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy kawałki owoców, jeśli ich używamy. Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i średnim ogniu, by zrumieniły się z zewnątrz, ale nie były surowe w środku.
Jak podać racuchy bez mleka i drożdży?
Placki świetnie smakują posypane cukrem pudrem. Można też polać je syropem klonowym lub udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami wedle uznania.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smakowite placki. Sprawdźcie koniecznie recepturę na śniadaniowy rarytas z płatków owsianych i banana. Być może skuszą was także lekkie niczym chmurka racuchy o smaku budyniowym.