Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłem lepszej surówki. Mizeria po szwedzku smakuje jak marzenie
Fot. Canva/gavran333

W życiu nie jadłem lepszej surówki. Mizeria po szwedzku smakuje jak marzenie

19 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie ma lepszej surówki na obiad niż mizeria. Nie każdy jednak wie, że można nieco ulepszyć jej smak. Wystarczy zrobić jej szwedzką wersję. Gwarantuję, że twojej rodzinie na pewno spodoba się jej smak i będą prosili, abyś robiła ją częściej. Poznaj przepis i przekonaj się sama.

Najlepsza surówka na obiad

Dobry obiad oprócz porcji mięsa i dodatku w postaci ziemniaków lub kaszy musi składać się także z surówki. Jedną z najbardziej popularną i uwielbianą przez wszystkich surówką jest mizeria. Ogórki w śmietanie z dodatkiem przypraw podbijają podniebienia wszystkich smakoszy.

Mało kto wie, że tę uwielbianą surówkę można ulepszyć. Wystarczy zrobić mizerię po szwedzku. Poniżej przedstawię ci potrzebne składniki oraz przepis. Smak naprawdę cię zachwyci.

krojenie ogórka.jpg
Fot. Canva/GrashAlex
Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania

Nie tylko ogórki

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 cebula dymka
  • 60 g śmietany
  • 15 ml octu jabłkowego
  • koperek
  • 10 g cukru
  • pieprz
  • sól

Przepis na mizerię po szwedzku

Ogórki dokładnie umyj, a następie osusz je i zetrzyj na cienkie plastry na mandolinie. Jeżeli nie masz mandoliny cienko pokrój ogórka za pomocą noża. Przełóż je do miski. Cebulę obierz, drobno posiekaj i wsyp ją do miski. Całość posól i zostaw na chwilę.

Wodę wylej, a do warzyw dodaj śmietanę. Wlej ocet jabłkowy i wsyp drobno posiekany koperek. Całość przypraw cukrem oraz pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Gotową podawaj do smacznego obiadu.

mize ria.jpg
Fot. Canva/voltan1
Pierogi kresowe robi się w moim domu od pokoleń. Wszyscy się dziwią, czego do nich się nie dodaje
Zerwij w lesie i zalej wodą. Ten napar ma potężne działanie, poleca go znany dietetyk
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy