Pierogi kresowe robi się w moim domu od pokoleń. Wszyscy się dziwią, czego do nich się nie dodaje
![pierogi](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi_5e23997746.jpg)
Te pierogi były w moim domu od zawsze. Zaskakują składnikami, ale smak jest nie z tej ziemi. Sprawdź przepis na pierogi naszych pradziadków.
Skąd takie pierogi?
W mojej rodzinie robiła je babcia, która odziedziczyła ten przepis od swojej matki. Prababcia pochodziła z okolic Lwowa i to stamtąd te pierogi trafiły na nasz stół. Są niezwykłe i bardzo smaczne.
Kiedyś poczęstowałem tym daniem znajomych. Zdziwili się, co znalazło się w farszu. Składniki mogą zaskakiwać, ale do tego smaku będziesz wracać. Sprawdź, z czym robi się te pierogi, a później przygotuj je dla swojej rodziny.
![kasza.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/kasza_993698dafb.jpg)
Z czego jest farsz?
To, co znajduje się w środku każdego pieroga, jest najważniejsze. Oczywiście samo ciasto również musi być świeże i miękkie, ale w główniej mierze smak pierogów zależy od farszu. W tym przepisie składa się on z niezwykłych składników. Podstawowym jest twaróg oraz kasza gryczana. połączenie dziwne, ale dla kubków smakowych niezwykłe. Sprawdź, co jeszcze będzie ci potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 cebule
- 250 g kaszy gryczanej
- świeża mięta
- pieprz
- sól
- 300 g maki pszennej
- 120 ml wody
Przepis na pierogi kresowe
Zacznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Przestudzoną przełóż do miski. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj ją do cebuli.
Miętę wypłucz i drobno posiekaj. Włóż do miski. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj twaróg. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Do drugiej miski przesiej mąkę. Wsyp szczyptę soli. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj. Wyrób ciastom, które musi mieć o jednolitą i sprężystą konsystencję.
Gotowe ciasto podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Placek ma być cienki. Za pomocą szklanki wytnij okręgi. W każde kółko nałóż odrobinę farszu i sklej brzegi.
Wodę w garnku posól i zagotuj. Pierogi wrzucaj partiami i gotuj przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze skwarkami i cebulą. Smakują obłędnie dobrze. Spróbuj i przekonaj się sama. Sprawdź, jak zrobić szarlotkę ze złotą skórką oraz poznaj przepis na ciasto czekoladowe.
![twaróg.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_70a38308c6.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![biszkopty na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/deser_0ffc1eb3a5.jpg)
![naleśniki na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki3_76a6fdc96f.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)