Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.04.2024 17:02

Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania

szakszuka i karol okrasa
facebook.com/karolokrasa; Canva

Cenimy znanych z mediów kucharzy za to, że pokazują nam potrawy, o których nie mieliśmy pojęcia. Jeden z nich, Karol Okrasa, zaproponował mało znany w Polsce przepis na śniadanie z jajek, które wygląda zupełnie inaczej niż te, do których przywykliśmy. Oto szakszuka.

Jajko na śniadanie

Jajko to nieprzeceniony produkt, zwłaszcza na śniadanie. Źródło dobrze przyswajalnego białka, kwasów omega i licznych mikroelementów, jest dodatkowo pyszne i sycące. Nic dziwnego, że na całym świecie roi się od potraw, które za podstawę mają właśnie jajka.

Szakszuka jest jedną z takich potraw. Egzotyczna nazwa, podobnie jak całe danie, wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Charakterystyczne dla tamtego regionu przyprawy wzbogacają smak warzyw, w których pływają ugotowane wybite jajka.

szakszuka na patelni
fot. Canva
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

Szakszuka zamiast jajecznicy

Szakszuka jest sycącą i pyszną alternatywą dla znanych nam potraw z jajek, ale nie tylko. Zawiera bowiem bardzo dużo warzyw, a zatem podana ze świeżym chlebem z masłem stanowi świetnie zbilansowane śniadanie na długi dzień. Oryginalnie do przygotowania szakszuki używa się świeżych pomidorów, a przede wszystkim posypuje ją kolendrą, która nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Okrasa pokazuje swoją wersję na szybką domową wersję tego dania. Proponuje też, by podawać je z chlebem skropionym oliwą i podpieczonym w piekarniku.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 cebula dymka
  • 1 papryczka chili
  • 7 łyżek passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz, kumin
  • Masło i olej do smażenia

Przygotowujemy prostą szakszukę

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oleju. Kiedy jest zeszklona, dodajemy do niej passatę pomidorową i drobno posiekane chili. Przyprawiamy kuminem, czyli kminem rzymskim. Patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.

Cebulę mieszamy jeszcze raz z pulpą pomidorową, a w środku sosu robimy zagłębienie. Wbijamy do niego jajka uważając, by nie rozwalić żółtek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż białko będzie ścięte. Do posypania używamy posiekanej dymki.

Wypróbuj też przepisy na napój z diety gwiazd Hollywood i niezwykle efektowną szarlotkę.

zbliżenie na szakszukę
fot. Canva