Smakosze.pl Porady Wachowicz pakuje koperek do słoików i sypie ten składnik. Jest świeży przez długi czas
Fot. instagram/EwaWachowicz, Canva/oracul

Wachowicz pakuje koperek do słoików i sypie ten składnik. Jest świeży przez długi czas

30 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koperek w krótkim czasie traci świeżość? Poznaj radę Ewy Wachowicz na przechowywanie, a to cenne zioło zachowa swój smak na długo. Sposób jest łatwy, a przede wszystkim skuteczny. Od teraz będziesz cieszyć się doskonałym smakiem koperku za każdym razem.

Wachowicz z kolejną cenną poradą

Ewa Wachowicz znana jest nie tylko jako prowadząca liczne programy kulinarne. Mało kto wie, że kucharka swoimi przepisami i radami kulinarnymi dzieli się również w książkach oraz na autorskim blogu.

Właśnie na stronie internetowej zamieściła sposób na przechowywanie koperku . Dzięki tej sprawdzonej metodzie zioło zachowa swój smak na długo. Jest łatwa i niezbyt czasochłonna. Wypróbuj sposób, a będziesz stosować go już zawsze.

posiekany koper.jpg
Fot. Canva/luyag
Moja babcia sypała go do jeżyn, a potem je mroziła. Dzięki temu miały intensywny kolor

Koperek cenny dodatek wielu dań

Zanim dowiesz się, jaka metoda przechowywania koperku jest najlepsza, musisz poznać także zastosowanie oraz zalety samego zioła. Najczęściej koperek dodaje się do ziemniaków. Równie dobrze może być składnikiem sałatek, sosów, zup i dań z ryb. Dzięki niemu łosoś będzie smaczny jak nigdy dotąd.

Należy również wiedzieć, że koperek jest cenny nie tylko ze względu na smak, ale ma też prozdrowotne właściwości. Stymuluje wydzielanie żółci i soków trawiennych. Ponadto pobudza perystaltykę jelit. Dzięki czemu zioło łagodzi niestrawności i wzdęcia. Jak widzisz cenny koperek wymaga odpowiedniego przechowywania, aby zachować nie tylko świeżość, ale i właściwości. O tym, jak to zrobić dowiesz się dalszej części artykułu.

Jak przechowywać koperek?

Sposób Wachowicz polega na zasypaniu koperku gruboziarnistą solą. Tylko ten składnik pozwoli koperkowi zachować świeżość nawet na rok. Wykonanie jest bardzo proste. Zioło należy opłukać i osuszyć. Następnie pozbądź się sztywnych łodyg, a listki drobno posiekaj.

Część z nich ułóż w wyparzonym słoiku. Pierwszą warstwę przysyp gruboziarnistą solą. Następnie przykryj ją posiekanym koperkiem i ponownie solą. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Na koniec zamknij słoik i umieść go w lodówce. Sprawdź, co zrobić z kurkami oczyszczeniu oraz poznaj przepis na wyjątkową zapiekankę .

sól.jpg
Fot. Canva/happylark
Strzelczyk robi ten sernik bez piekarnika. Smakuje jak uwielbiane słodycze
Siostra Anastazja ma mistrzowski przepis na sok z aronii. Korzysta z niego pół Polski
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy