Moja babcia sypała go do jeżyn, a potem je mroziła. Dzięki temu miały intensywny kolor
Sezon na jeżyny rozpoczęty. Smak tych słodkich owoców możesz zatrzymać na dłużej. Najlepszą metodą jest mrożenie, ale w przypadku jeżyn należy zastosować odpowiednią metodę. Wtedy zachowają nie tylko smak, ale i kolor. Wypróbuj ją, a już nigdy nie będziesz przechowywać ich inaczej.
Sezon na owoce
Lato to nie tylko czas beztroskich wakacji. O tej porze roku mamy wysyp sezonowych warzyw, a w szczególności owoców. A te jak wiadomo, smakują najlepiej właśnie wtedy. Wraz z początkiem sierpnia dostępne są również świeże jeżyny.
Możesz zrobić z nich dżem lub sok, ale równie dobrze możesz je zamrozić. W takich warunkach z całą pewnością przetrwają do zimy. W zamrażalniku owoc może stracić kolor i sam, ale na szczęście można temu zaradzić. Poznaj sposób, a już nigdy nie zamrozisz jeżyn w inny sposób.
Zawijam szynkę, ser i zioła w ciasto francuskie. Ta kolacja to hit w moim domuJak mrozić jeżyny?
Jeżyny zachowają swój intensywny kolor oraz doskonały smak, jeżeli zamrozisz je z cukrem trzcinowym. Na dwa kilogramy owoców będziesz potrzebować 3 łyżki cukru.
Owoce zasyp cukrem i przełóż do szczelnie zamykanych woreczków lub pojemników. W takiej postaci owoce mogą być przechowywane od 9 do 12 miesięcy.
Pamiętaj o tych zasadach
Oprócz mrożenia jagód w cukrze należy poznać także inne zasady. Przede wszystkim owoce powinny być dojrzałe i jędrne. Przed mrożeniem nie myj ich w ciepłej wodzie tylko w zimnej.
Zawsze mroź owoce w szczelnych pojemnikach lub w foliowych woreczkach, z których możesz pozbyć się powietrza. Stosując wszystkie te zasady, będziesz mieć pewność, że owoce zachowują swój smak, a po rozmrożeniu będą tak samo doskonałe, jak przed. Sprawdź