Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi buraczki inaczej niż wszyscy. Pomija 1 czynność i dodaje wyrazisty sos
Pawel Wodzynski/East News, canva/pixelshot

Wachowicz robi buraczki inaczej niż wszyscy. Pomija 1 czynność i dodaje wyrazisty sos

1 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ewa Wachowicz przyrządza buraczki do obiadu inaczej niż wszyscy. Nie gotuje ich, tylko ściera surowe, a zamiast octu dodaje świeży czosnek, sok z cytryny oraz musztardę. Sos dodaje burakom charakteru i wyraźnego smaku. Tak przygotowane buraczki będą pysznym dodatkiem do obiadu.

Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele kulinarnych inspiracji. To oficjalna strona Ewy Wachowicz, na której dzieli się przepisami na pyszne dania główne, zupy i ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Buraczki przyrządzone według Wachowicz rozpływają się w ustach.

Ewa Wachowicz do tartych warzyw dodaje sos przygotowany na bazie czosnku, musztardy i soku z cytryny. Dodaje też do niego oliwę z oliwek, która nadaje odpowiedniej konsystencji. Sos dodaje buraczkom wyraźnego smaku i charakteru.

Buraczki z aromatycznym sosem będą pysznym dodatkiem obiadowym. Podamy je z mięsem pieczonym, smażonym i gotowanym. Żeberka wieprzowe, czy kultowe mielone będą smakować obłędnie w towarzystwie tej surówki. Buraczki warto podać również do pieczonej kaczki i indyka.

Wyśmienite buraczki do obiadu od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 buraki

  • 2 jabłka

  • szczypiorek

Składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku

  • sok z połowy cytryny

  • łyżeczka musztardy

  • sól

  • szczypta cukru

  • oliwa z oliwek

Buraczki z wyrazistym sosem. Przepis krok po kroku

Na początku przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do słoiczka. Dodaj musztardę, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Następnie dolewaj oliwę z oliwek, żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i cukrem.

Buraki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Wlej sos, dokładnie wymieszaj. Buraczki udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Wachowicz przyrządza dorsza inaczej niż wszyscy . Ryba zachwyca smakiem. Wyrzucasz obierki z ziemniaków? Możesz wykorzystać je w kuchni i przygotować pyszne danie. W tym artykule poznasz sposób Ewy Wachowicz na obierki po ziemniakach.

buraczki
canva/Yelena Yemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy