Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz nie wyrzuca obierków po ziemniakach. Robi z nich ukochany przysmak Polaków
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.01.2023 13:53

Ewa Wachowicz nie wyrzuca obierków po ziemniakach. Robi z nich ukochany przysmak Polaków

Ewa Wachowicz nie wyrzuca obierków po ziemniakach. Robi z nich ukochany przysmak Polaków
Pawel Wodzynski/East News, canva/sshepard

Zostały Ci obierki po ziemniakach? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Ugotujesz z nich aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz, nic w kuchni się nie zmarnuje. Wachowicz wywar podaje z kndelikami z wątróbek drobiowych. Poznaj przepis na rosół z obierków po ziemniakach.

Ewa Wachowicz na oficjalnej stronie internetowej, ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i bardzo smaczne dania obiadowe, zupy, śniadania i desery. Niedawno Wachowicz zdradziła, jak wykorzystuje obierki po ziemniakach. Nic w kuchni się nie marnuje. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.

Rosół z obierków po ziemniakach jest niezwykle aromatyczny i lekki. Wachowicz zaznacza, że wywar możemy ugotować w prostej, bezmięsnej wersji lub dodać kilka skrzydełek z kurczaka. Rosół podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być makaron, lane kluski, grysik, pulpety.

Ewa Wachowicz stawia na nieco inny dodatek do rosołu - knedliki z wątróbki drobiowej. Małe kuleczki z wątróbek, bułki i przypraw doskonale łączą się z aromatycznym wywarem z obierków. Tak podany rosół smakuje obłędnie.

Aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na wywar:

  • obierki z 6 dużych ziemniaków

  • 2 marchewki

  • duża cebula

  • kawałek selera korzeniowego

  • ząbek czosnku

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • gałązka lubczyku

  • suszony majeranek

  • sól, pieprz

Składniki na knedliki do rosołu:

  • 300 g wątróbek drobiowych

  • cebula

  • kajzerka namoczona w mleku

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • pół szklanki bulki tartej

  • łyżka masła

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

Jak ugotować rosół z obierków po ziemniakach?

Obierki z ziemniaków przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obierz i włóż do garnka.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar. Dodaj obierki z ziemniaków, lubczyk i gotuj 20- 30 minut. Wywar przecedź, dopraw do smaku solą pieprzem, oprósz natką pietruszki. Przygotuj knedle mięsne: wątróbkę zmiel w maszynce, przełóż do miski.

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy dodaj majeranek, namoczoną bułkę. Wsyp bułkę tartą, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe knedliki i ugotuj je w osolonym wrzątku.

Na obiad przygotuj również majonezowo- koperkowe kotlety schabowe. Wachowicz pokazała, jak zrobić faworki. Będą pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek.

rosół z obierków po ziemniakach
canva/lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl