Wachowicz podaje dorsza inaczej niż wszyscy. Rezygnuje z panierki, stawia na egzotyczny owoc
Dorsz w wykonaniu Ewy Wachowicz jest zaskakujący. Miss Polski przyrządza zdrową rybę z dodatkiem warzyw i ananasa, pomijając jednocześnie panierowanie. Uzyskuje znakomite rezultaty, a jej przepis jest bardzo prosty. Musicie spróbować.
Jeśli zastanawiacie się jak urozmaicić piątkowy obiad, propozycja Ewy Wachowicz może wam się spodobać. Gwiazda pokazała jak w łatwy sposób uzyskać rozpływającego się w ustach dorsza. Pyszne warzywa z ananasem, które wraz z nim serwuje, cudownie podkreślają delikatny smak rybiego mięsa, czyniąc jedzenie niezwykle przyjemnym. Nikt się nie oprze.
Przepis na dorsza pieczonego Ewy Wachowicz
Składniki:
2 większe filety dorsza
4 spore marchewki
2 nieduże pietruszki
pół średniego selera
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 cytryna +1 łyżeczka soku z owocu
kilka plastrów ananasa z puszki wraz z zalewą
500 ml bulionu warzywnego
240 g przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy curry np. takiej
mąka kukurydziana do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pysznego dorsza? Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis
Zaczynamy od oczyszczenia rybnych filetów. Kroimy je następnie na kawałki i starannie oprószamy solą oraz pieprzem. Rybę skrapiamy także sokiem z cytryny i odkładamy na chwilę do zamarynowania.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Czosnek również obieramy i siekamy go. Marchew, pietruszki i selera myjemy, usuwamy skórkę. Wszystkie ścieramy na tarce o większych oczkach. Rozdrobnione warzywa delikatnie podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.
Po kilku minutach podgrzewania zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, curry, pieprz ziołowy oraz odrobinę soli. Gdy płyn w patelni nieco się zredukuje, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Dorsza w marynacie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy go na porcji dobrze rozgrzanego masła klarowanego. Do warzywnego farszu wrzucamy pokrojonego z mniejsze kawałki ananasa. Wlewamy też niewielką ilość zalewy z puszki.
Połowę porcji układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, a na niej umieszczamy podsmażoną rybę. Dorsza przykrywamy resztą farszu i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy wyśmienitą krakowską maczankę. Być może skusi was też meksykańskie ciasto czekoladowe z dodatkiem rodzynek i orzechów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi. Wyjdą twarde i niesmaczne
W dobę przetestowali słynne restauracje Magdy Gessler. Nie kryli zaskoczenia
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz