Wachowicz robi najlepsze kotlety pożarskie. Ten patent to hit
Kotlety pożarskie z przepisu Ewy Wachowicz są pyszne, delikatne i mają znakomitą panierkę. Zrobisz je raz- dwa dzięki temu patentowi. Danie będzie idealne na rodzinny obiad i każdy je zje ze smakiem.
Kotlety pożarskie najlepsze na obiad
Zwykle na obiad przyrządzamy kotlety schabowe lub mielone. Jednak warto przypomnieć sobie o kotletach pożarskich. Wiele osób sądzi, że są to po prostu kotlety mielone. Jednak to nie prawda. Te smaczne kotlety nie są zrobione z mięsa mielonego, ale z siekanego mięsa drobiowego.
Istotna jest też w nich panierka. Nie jest to bułka tarta, ale do jej zrobienia wykorzystuje się paski czerstwego pieczywa. Przepis Ewy Wachowicz jest wart wypróbowania. Kotlety pożarskie wychodzą pyszne, soczyste i w przyjemnie chrupiącej panierce . Poniżej znajdziesz recepturę na to znakomite danie.
Jak zrobić kotlety pożarskie z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 żółtko
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki masła klarowanego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- masło klarowanego do smażenia
- 1 jajko
- czerstwe pieczywo do panierowania
Przygotowanie kotletów zacznij od drobnego posiekania mięsa drobiowego. Dodaj do niego żółtko, odciśnięta bułkę z mleka, masło i posiekaną pietruszkę. Wszystko dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Teraz formuj podłużne kotlety. Z ½ kg mięsa wyjdą 4 kotlety. Kotlety zanurz w roztrzepanym jajku i panieruj w paskach czerstwego pieczywa. Wcześniej czerstwy chleb musisz pokroić w zapałki. Kotlety pożarskie smaż na klarowanym maśle.
Kotlety pożarskie pełne smaku
Kotlety powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyjmij je z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przepis od Ewy Wachowicz na te kotlety jest prosty i wart polecenia. Soczyste mięso i chrupiąca panierka to niewątpliwe zalety tego dania.
Kotlety pożarskie podawaj z ziemniakami i mizerią. Będzie tu pasować też surówka z selera. Takie kotlety na drugi dzień nadają się świetnie do kanapek. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso zapiekane z farszem. Podawaliśmy szybki sposób na ogórki małosolne bez słoja i zalewy.
Źródło: ewawachowicz.pl