Nigdy nie łącz jej zieloną herbatą. Straci cenne właściwości
Zielona herbata będzie zdrowa pod warunkiem, że nie połączysz jej z jednym składnikiem. Dowiedz się, czego nie robić z tą herbatą oraz dowiedz się, jak parzyć ją właściwie. Wtedy na pewno będzie zdrowa i nie straci cennych właściwości.
Zielona herbata jest zdrowa
Nie od dziś wiadomo, że zielona herbat może dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnych składników, a przy okazji polepszyć nasze poczucie. Niestety wielu z nas, aby poprawić jej smak, dodaj jeden składnik, który sprawia, że prozdrowotna herbata traci swoje właściwości.
Poniżej przedstawię ci, jakiego składnika lepiej nie dodać oraz pokażę ci, jak odpowiednio parzyć tę herbatę. A to wcale nie jest takie oczywiste. Wielu o tym zapomina, a jest to kluczowe.
Babcia Stasia robiła najlepszą surówkę z młodej kapusty. Ten przepis pochodzi z jej notatekNie łącz jej z tym składnikiem
Wielu nie jest w stanie wypić czystej, naturalnej zielonej herbaty i postanawia ulepszyć jej smak. Tym składnikiem najczęściej jest cytryna, która nadaje gorącemu napojowi słodkości i kwasowości.
Jest to spory błąd, ponieważ cytryna uwalnia szkodliwy dla organizmu składnik. Jest nim cytrian glinu, który znajduje się w liściach herbaty. W połączeniu z cytryną napój nabiera posmak metalu, a co najgorsze jest zagrożeniem dla ośrodkowego układu nerwowego. Dlatego pod żadnym pozorem nie dodawaj cytryny do zielonej herbaty.
Jak właściwie parzyć zieloną herbatę?
Aby poprawnie zaprzeć zieloną herbatę, należy zalać ją wodą o temperaturze od 70 do 80 stopni. Następnie parz ją od 2 do 3 minut. Jeżeli chcesz, aby zadziała na ciebie relaksująco parz ją nieco dłużej, czyli około 4-5 minut.
Pamiętaj także, aby przygotowywać tę herbatę w odpowiednich proporcjach. Będzie smakowała wyśmienicie, kiedy na każde 250 mililitrów wody wsypiesz 1 łyżeczkę herbaty. Parz ją zawsze w ten sposób, a herbata będzie miała walory smakowe oraz zdrowotne.