Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia pokazała przepis na sernik „Rafa koralowa”. Jest po prostu wyśmienity
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.04.2024 21:41

Henia pokazała przepis na sernik „Rafa koralowa”. Jest po prostu wyśmienity

sernik z masą bezową
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Ten sernik przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć kilka składników, by stworzyć pyszne ciasto. Jednak najciekawsza jest sztuczka, którą wykonujemy tuż przed pieczeniem, a która nadaje gotowemu sernikowi niezwykłego charakteru i tekstury.

Sernik z masą bezową

Henia Foks nazywa ten sernik rafa koralowa. Nazwa ta jest nieco przewrotna, bo nawiązuje nieco do nazwy Rafaello – marki przysmaków z wiórkami kokosowymi. Jednocześnie jednak na powierzchni ciasta faktycznie powstaje coś w rodzaju rafy koralowej. Jednocześnie rafa koralowa kojarzy się z egzotycznymi stronami, a kokos to produkt właśnie ciepłych krajów – i tak kółko się zamyka.

Przygotowanie masy na taki sernik trwa dosłownie tyle, ile wymieszanie składników w mikserze. Pieczenie zajmuje około godziny, jest to wiec niezwykle szybkie ciasto, doskonałe w ciepły weekend, kiedy nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Sprawdzi się też kiedy przyjdą nieoczekiwani goście.

wylewanie masy na sernik
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Domownicy uwielbiają to ciasto. Smakuje lepiej niż z cukierni

Sernik rafa koralowa

Aby przygotować taki szybki sernik, Henia Foks używa jako spodu gotowych herbatników. Jednak jeśli aż tak bardzo nie zależy nam na czasie, można pokusić się o przygotowanie własnego spodu. Sprawdzi się tutaj zwłaszcza cieniutki spód z kruchego ciasta domowej roboty.

Składniki

  • 1 kg białego sera
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek + 5 białek na bezę
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 paczki budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • Szczypta soli

Pieczemy rafę koralową według Heni Foks

5 białek jajek ubijamy z połową szklanki cukru i szczyptą soli na sztywną, puszystą masę. Po ubiciu wsypujemy do masy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy, by były równomiernie rozprowadzone. 

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy miejsce koło miejsca herbatniki. Jeśli decydujemy się na własne ciasto kruche, należy wyłożyć je, ponakłuwać widelcem i upiec osobno.

Pozostałe składniki umieszczamy w mikserze i wyrabiamy z nich jednolitą masę. Wylewamy ją na herbatnikowy spód i wyrównujemy, upewniając się, że masa dotarła w zakamarki.

Na ciasto wykładamy masę bezową. Wyrównujemy warstwę, by była równomiernie rozprowadzona po całej blasze. Następnie łopatką mieszamy bezę z ciastem, ale tylko z jego górną warstwą, tak, by obie masy nie były równomiernie połączone. Po wypieczeniu ciasta ta górna warstwa będzie zmierzwiona, miejscami spieczona, a miejscami puszysta, o zróżnicowanej teksturze. To właśnie rafa koralowa na powierzchni naszego deseru. Ciasto pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z chałwą bez pieczenia i łatwe ciasto z kremem i bezą.

mierzwienie warstwy rafy koralowej
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl