Henia pokazała przepis na sernik „Rafa koralowa”. Jest po prostu wyśmienity
Ten sernik przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć kilka składników, by stworzyć pyszne ciasto. Jednak najciekawsza jest sztuczka, którą wykonujemy tuż przed pieczeniem, a która nadaje gotowemu sernikowi niezwykłego charakteru i tekstury.
Sernik z masą bezową
Henia Foks nazywa ten sernik rafa koralowa. Nazwa ta jest nieco przewrotna, bo nawiązuje nieco do nazwy Rafaello – marki przysmaków z wiórkami kokosowymi. Jednocześnie jednak na powierzchni ciasta faktycznie powstaje coś w rodzaju rafy koralowej. Jednocześnie rafa koralowa kojarzy się z egzotycznymi stronami, a kokos to produkt właśnie ciepłych krajów – i tak kółko się zamyka.
Przygotowanie masy na taki sernik trwa dosłownie tyle, ile wymieszanie składników w mikserze. Pieczenie zajmuje około godziny, jest to wiec niezwykle szybkie ciasto, doskonałe w ciepły weekend, kiedy nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Sprawdzi się też kiedy przyjdą nieoczekiwani goście.
Domownicy uwielbiają to ciasto. Smakuje lepiej niż z cukierniSernik rafa koralowa
Aby przygotować taki szybki sernik, Henia Foks używa jako spodu gotowych herbatników. Jednak jeśli aż tak bardzo nie zależy nam na czasie, można pokusić się o przygotowanie własnego spodu. Sprawdzi się tutaj zwłaszcza cieniutki spód z kruchego ciasta domowej roboty.
Składniki
- 1 kg białego sera
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek + 5 białek na bezę
- 200 ml śmietany 30%
- 2 paczki budyniu waniliowego
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- Szczypta soli
Pieczemy rafę koralową według Heni Foks
5 białek jajek ubijamy z połową szklanki cukru i szczyptą soli na sztywną, puszystą masę. Po ubiciu wsypujemy do masy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy, by były równomiernie rozprowadzone.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy miejsce koło miejsca herbatniki. Jeśli decydujemy się na własne ciasto kruche, należy wyłożyć je, ponakłuwać widelcem i upiec osobno.
Pozostałe składniki umieszczamy w mikserze i wyrabiamy z nich jednolitą masę. Wylewamy ją na herbatnikowy spód i wyrównujemy, upewniając się, że masa dotarła w zakamarki.
Na ciasto wykładamy masę bezową. Wyrównujemy warstwę, by była równomiernie rozprowadzona po całej blasze. Następnie łopatką mieszamy bezę z ciastem, ale tylko z jego górną warstwą, tak, by obie masy nie były równomiernie połączone. Po wypieczeniu ciasta ta górna warstwa będzie zmierzwiona, miejscami spieczona, a miejscami puszysta, o zróżnicowanej teksturze. To właśnie rafa koralowa na powierzchni naszego deseru. Ciasto pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z chałwą bez pieczenia i łatwe ciasto z kremem i bezą.