Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon
Fot. Canva/ Karolina Grabowska; Wikimedia/ Serecki

Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon

15 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę.

Pierogi od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz od lat dzieli się przepisami w swoich licznych programach kulinarnych. Od dłuższego czasu dziennikarka posiada również stronę internetową, gdzie regularnie publikuje autorskie przepisy.

Niedawno to właśnie tam Wachowicz podzieliła się z czytelnikami przepisem na pierogi , w których znalazł się zaskakujący składnik. Nie uwierzysz, jakie sezonowe warzywo wykorzystała znana kucharka.

bób.jpg
Fot. Canva/ KPS

bób.jpg

Przestałem dodawać mleko do racuchów. Z tym składnikiem wychodzą 100 razy lepsze

Nie może zabraknąć tego składnika

Warzywo, z którego Wachowicz przygotowała farsz to bób. Obecnie zaczął się sezon na to warzywo, więc to dobry pretekst, aby przygotować z nim pierogi. Oprócz samego bobu potrzebne są także inne składniki. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją, przygotuj składniki, a później zrób je z przepisu Wachowicz.

Składniki:

  • 450 g bobu
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 400 g maślanki
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynku
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól

Przepis na pierogi z bobem

Bób ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości, a następnie odcedź go i obierz z łupin . Na stolnicę wysyp mąkę i wlej maślankę. Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Następnie dodać drobno posiekaną w kostkę cebulę i smaż ją, do momentu zarumienienia. Do miski przełóż obrany bób i dodaj do niego ricottę, podsmażony boczek i cebulę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Wsyp pieprz, sól oraz drobno posiekany rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj na jednolity i gładki farsz.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placki. Na każdy z nich nałóż farsz, a następnie sklej krawędzie. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyciągnij je z wody dopiero 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi podaj obiad i patrz, jak szybko znikają. Sprawdź przepis na zaskakujące śniadanie oraz wypróbuj przepis na sałatkę z kaszą .

pieorgi.jpg
Fot. Canva/ Ryzhkov
Ma bardzo zdrowe mięso, a Polacy jej prawie nie znajdą. Koniecznie pytaj o tę rybę podczas pobytu na morzem
Pokrój pomidory z cebulą i zalej je tym sosem. Taką sałatkę co sobotę robiła moja babcia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy