Wachowicz z prostych składników robi kokosowe ciasto bez pieczenia. Nie kupisz lepszego
Nie zawracaj sobie głowy nagrzewaniem piekarnika. Najlepszy deser zrobisz w inny sposób. Sprawdź, jaki specjał zaproponowała Ewa Wachowicz. Kilka prostych składników wystarczy do jego przyrządzenia. Będzie lepsze i tańsze niż z cukierni.
Kokosowo-budyniowe ciasto bez pieczenia
Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, zna się na swoim fachu. Jej przepisy można bez obaw realizować w swojej kuchni z gwarancją na sukces. Ugotuj, budyń, dodaj wiórki kokosowe i utrzyj całość z masłem. Każdy poprosi o dokładkę.
Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 300 g masła
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu
- ½ l mleka
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
- 100 g migdałów bez skórki
Dekoracja:
- czekolada włoska
- wiórki kokosowe
Najlepsze ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz krok po kroku
Z mleka odlej ½ szklanki . Pozostałą część przelej do garnka. Dołóż do niej wiórki kokosowe oraz cukier . Całość zagotuj.
Do odlanego, zimnego mleka wsyp budyń . Starannie wymieszaj go tak, aby nie powstały grudki . Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep je za pomocą rózgi. Dodaj do nich budyń, wlej całość do zagotowanego mleka, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia .
Masło do ciasta bez pieczenia utrzyj z dodatkiem soli . Migdały posiekaj i dodaj do ostudzonej masy. Następnie budyń zacznij stopniowo dodawać do masła, cały czas miksując . Na koniec dolej 1 kieliszek spirytusu .
Przygotuj spód do ciasta bez pieczenia . W tym celu herbatnikami wyłóż dno keksówki wyłożonej folią spożywczą . Następnie wykładaj na przemian warstwy budyniu i herbatników do momentu wykorzystania wszystkich składników tak, aby ciasteczka stanowiły również wierzch ciasta .
Deser owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc . Kiedy będzie odpowiednio schłodzony, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę . Ciasto bez pieczenia udekoruj polewą i posyp odrobiną wiórków kokosowych . Tak przygotowany deser gotowy jest do podania. Zaskakującą słodką przekąskę możesz zrobić z użyciem patelni . 5 minut w kuchence mikrofalowej wystarczy do przyrządzenia najlepszego deseru .
Źródło: ewawachowicz