Smakosze.pl Przepisy Wachowicz z prostych składników robi kokosowe ciasto bez pieczenia. Nie kupisz lepszego
Canva / philly007 ; Instargram @ewawachowicz

Wachowicz z prostych składników robi kokosowe ciasto bez pieczenia. Nie kupisz lepszego

4 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie zawracaj sobie głowy nagrzewaniem piekarnika. Najlepszy deser zrobisz w inny sposób. Sprawdź, jaki specjał zaproponowała Ewa Wachowicz. Kilka prostych składników wystarczy do jego przyrządzenia. Będzie lepsze i tańsze niż z cukierni.

Kokosowo-budyniowe ciasto bez pieczenia

Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram, zna się na swoim fachu. Jej przepisy można bez obaw realizować w swojej kuchni z gwarancją na sukces. Ugotuj, budyń, dodaj wiórki kokosowe i utrzyj całość z masłem. Każdy poprosi o dokładkę.

Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Najlepsze kucharki mają 1 trik

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 300 g masła
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek spirytusu
  • ½ l mleka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 100 g migdałów bez skórki

Dekoracja:

  • czekolada włoska
  • wiórki kokosowe

Najlepsze ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz krok po kroku

Z mleka odlej ½ szklanki . Pozostałą część przelej do garnka. Dołóż do niej wiórki kokosowe oraz cukier . Całość zagotuj.

Do odlanego, zimnego mleka wsyp budyń . Starannie wymieszaj go tak, aby nie powstały grudki . Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep je za pomocą rózgi. Dodaj do nich budyń, wlej całość do zagotowanego mleka, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia .

Masło do ciasta bez pieczenia utrzyj z dodatkiem soli . Migdały posiekaj i dodaj do ostudzonej masy. Następnie budyń zacznij stopniowo dodawać do masła, cały czas miksując . Na koniec dolej 1 kieliszek spirytusu .

Przygotuj spód do ciasta bez pieczenia . W tym celu herbatnikami wyłóż dno keksówki wyłożonej folią spożywczą . Następnie wykładaj na przemian warstwy budyniu i herbatników do momentu wykorzystania wszystkich składników tak, aby ciasteczka stanowiły również wierzch ciasta .

Deser owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc . Kiedy będzie odpowiednio schłodzony, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę . Ciasto bez pieczenia udekoruj polewą i posyp odrobiną wiórków kokosowych . Tak przygotowany deser gotowy jest do podania. Zaskakującą słodką przekąskę możesz zrobić z użyciem patelni . 5 minut w kuchence mikrofalowej wystarczy do przyrządzenia najlepszego deseru .

wiórki kokosowe (1).png
Canva / pawel_p

Źródło: ewawachowicz

Babcia Basia pokazała jak robi karpatkę. Ta porada jest najważniejsza
Zwykłe gołąbki to przeżytek. Ten patent bije inne na głowę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy