Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zwykłe gołąbki to przeżytek. Ten patent bije inne na głowę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.03.2023 14:07

Zwykłe gołąbki to przeżytek. Ten patent bije inne na głowę

gołąbki bez zawijania z aromatycznym sosem
Screen filmu pochodzi z kanału Cookrate-Meat Recipes naYoutube

Pokrój kapustę, wyłóż na nią zmielone mięso wieprzowe i przykryj sosem. Kapusta zapieczona z masą mięsną smakuje jak tradycyjne gołąbki. Koniec z zawijaniem i parzeniem liści. Gołąbki bez zawijania są totalnym hitem.

Kultowe gołąbki w zupełnie nowej odsłonie

Tradycyjne gołąbki wymagają czasu. Musimy sparzyć kapustę, przygotować farsz, zawinąć w liście i gotować lub piec całe danie. Zapieczone kulki z mięsa mielonego i kapusty, czyli gołąbki bez zawijania też wymagają sporego nakładu pracy. 

Gołąbki według poniższego przepisu wyglądają zupełnie inaczej, niż tradycyjne danie. Bez parzenia, bez szatkowania, zawijania. Musimy jedynie pokroić kapustę na grube plastry, a następnie położyć na niej mięso mielone i sos.

Gołąbki bez zawijania są świetnym pomysłem na naprawdę szybki obiad. Sekretem smaku jest sos przygotowany na bazie jogurtu, majonezu, ketchupu i cebuli. Takiego dania z pewnością jeszcze nie jadłaś.

Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są najważniejsze

Kapusta zapieczona z mięsem mielonym i sosem

Składniki:

  • główka kapusty
  • 600 g mielonego mięsa
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie

Składniki na sos:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżka majonezu
  • natka pietruszki
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Gołąbki w nowej odsłonie przygotujesz w mig

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj przesmażoną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Kapustę pokrój w grubsze plastry. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Mięso wyłóż łyżką na kapustę. Przygotuj sos: cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, ostudź. Dodaj jogurt naturalny, natkę pietruszki, ketchup, majonez i wymieszaj. 

Sos dopraw do smaku solą, pieprzem. Sos wyłóż na mięso i rozprowadź równomiernie. Blachę wstaw do nagrzanego do 185 stopni C piekarnika, piecz około 45 minut.

W piekarniku przyrządzisz wiele wyśmienitych potraw. Koniecznie zrób pieczonego kalafiora oraz pieczone żeberka wieprzowe. Dania zachwycą każdego.

gołąbki.jpg
Screen filmu pochodzi z kanału Cookrate-Meat Recipes naYoutube