Zwykłe gołąbki to przeżytek. Ten patent bije inne na głowę
Pokrój kapustę, wyłóż na nią zmielone mięso wieprzowe i przykryj sosem. Kapusta zapieczona z masą mięsną smakuje jak tradycyjne gołąbki. Koniec z zawijaniem i parzeniem liści. Gołąbki bez zawijania są totalnym hitem.
Kultowe gołąbki w zupełnie nowej odsłonie
Tradycyjne gołąbki wymagają czasu. Musimy sparzyć kapustę, przygotować farsz, zawinąć w liście i gotować lub piec całe danie. Zapieczone kulki z mięsa mielonego i kapusty, czyli gołąbki bez zawijania też wymagają sporego nakładu pracy.
Gołąbki według poniższego przepisu wyglądają zupełnie inaczej, niż tradycyjne danie. Bez parzenia, bez szatkowania, zawijania. Musimy jedynie pokroić kapustę na grube plastry, a następnie położyć na niej mięso mielone i sos.
Gołąbki bez zawijania są świetnym pomysłem na naprawdę szybki obiad. Sekretem smaku jest sos przygotowany na bazie jogurtu, majonezu, ketchupu i cebuli. Takiego dania z pewnością jeszcze nie jadłaś.
Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są najważniejszeKapusta zapieczona z mięsem mielonym i sosem
Składniki:
- główka kapusty
- 600 g mielonego mięsa
- duża cebula
- łyżka masła
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie
Składniki na sos:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- łyżka majonezu
- natka pietruszki
- cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
Gołąbki w nowej odsłonie przygotujesz w mig
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj przesmażoną cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Kapustę pokrój w grubsze plastry. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mięso wyłóż łyżką na kapustę. Przygotuj sos: cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, ostudź. Dodaj jogurt naturalny, natkę pietruszki, ketchup, majonez i wymieszaj.
Sos dopraw do smaku solą, pieprzem. Sos wyłóż na mięso i rozprowadź równomiernie. Blachę wstaw do nagrzanego do 185 stopni C piekarnika, piecz około 45 minut.
W piekarniku przyrządzisz wiele wyśmienitych potraw. Koniecznie zrób pieczonego kalafiora oraz pieczone żeberka wieprzowe. Dania zachwycą każdego.